Haiti, BE 120 mln euro ndihme humanitare

18/01/2010 21:05

27 ministrat europiane te Zhvillimit, nen drejtimin e presidences spanjolle mblodhen Keshillin e jashtezakonshem per situaten ne Haiti.

“30 milione euro ishte ndihma humanitare e menjehershme nga Komisioni dhe 92 milione euro nga Shtetet Antare. Ne kemi marre dhe ndihme jo-humanitare 100 deri ne 200 milione ne terma afatgjate nga Komisioni”, deklaroi Catherine Ashton, perfaqesuese e larte e BE per Politiken e Jashtme e Sigurine.

Ndersa Karel De Gucht, komisioner per Ndihmat Humanitare dhe Zhvillimin u shpreh:

“Nuk eshte vetem termeti i tokes por dhe shkaterrimi i strukturave fizike te shtetit, si dhe shume prej zyrtareve te larte ne vend po mungojne, ndaj ne do te mundohemi te ngreme sa me shpejte nje strukture ekspertesh qe do te ndihmojne autoritetet e Haitit duke u  lehtesuar perpjekjet”.

Situata ne Haiti ka zgjuar idene per ngritjen e nje strukture te posacme te BE-se per ndihme urgjente ne raste te ngjashme.

Ishin belget ata qe propozuan se nje gje e tille do te shmangte ndihmat sporadike te vendeve anetare, duke rritur keshtu kredibilitetin e Unionit per emergjencat humanitare.

“Nje ndihme europiane e perbashket dhe e koordinuar mund te jete teper efikase. Le te mos presim me tej per te ngritur nje kapacitet te tille te shpejte reagimi. Duhet te ngreme nje EUROFAST sa me shpejt te jete e mundur”, tha Charles Michel, minister belg per Bashkepunim dhe Zhvillim.

EUROFAST, sipas propozimit belg, duhet te jete nje strukture gadishmerie per rastet e katastrofave humanitare qe pergjigjet ne menyre te menjehershme brenda 24 oreve, duke vene ne dispozicion mjetet ushtarake, civile e financiare.

Top Channel