Shqiperia “pa viza” me t’u plotesuar kushtet

20/10/2009 15:00

Eurodeputetet miratojne nje amendament kompromis per te shtuar Shqiperine dhe Bosnjen ne listen e vendeve pa viza (aneksi II), por me shenimin qe te hyje ne fuqi sapo  vleresimi pozitiv i Komisionit per keto dy vende te jete miratuar nga Keshilli i BE-se.

Pas mbeshtetjes nga Komiteti i Jashtem, raporti i Tanja Fajon ka marre votat e Komitetit europarlamentar per Lirine, drejtesine dhe ceshtjet e brendshme.

Presionet politike brenda parlamentit ne njeren ane dhe Komisionit ne anen tjeter kane cuar ne gjetjen e nje kompromisi, qe pershpejton procesin e heqjes se vizave schengen me qendrim afatshkurter per Shqiperine dhe Bosnjen.

Nje gje e tille eshte e mundur te realizohet para qershorit te ardhshem sipas raportueses Tanja Fajon, nese keto dy vende plotesojne kushtet.  

Eurodeputetet i bejne thirrje Shqiperise dhe Bosnjes qe te perparojne ne shperndarjen e pashaportave biometrike, kontrollin kufitar dhe reformen policore, si dhe i kerkojne komisionit qe te paraqese vleresimin per progresin e bere nga keto dy vende ne fillim te vitit te ardhshem.

Shqiperia dhe Bosnja qendrojne perkohesisht ne aneksin I, ku perfshihen ato shtete, qytetaret e te cileve kerkojne viza. Eurodeputet i kerkojne Komisionit po ashtu te filloje dialogun e vizave me Kosoven, duke krijuar nje plan per lehtesimin e vizave dhe liberalizimin e ngjashem, per te shmangur izolimin e kosovareve ne Ballkan.

Komisioni kishte propozuar qe liberalizimi i vizave me  Maqedonine, Serbine dhe Malin e Zi te hynte ne fuqi ne janar 2010, ndersa Shqiperia dhe Bosnja nuk permbushnin kushtet per t’u kualifikuar.

Raporti i hartuar nga Tanja Fajon do te  votohet ne seancen plenare te 12 nentorit ne Bruksel dhe me pas propozimet i kalojne Keshillit te BEse per te marre vendimin perfundimtar.

Top Channel