Franca, fajtore per Holokaustin

17/02/2009 09:15

Parisi pranoi se Franca ka pasur nje ndikim te madh ne masakrat naziste kunder hebrejve.

Te pakten 76 mije hebrej qe perfunduan ne kampet e shfarosjes, iu dorezuan nazisteve nga qeveria progjermane e kryeministrit Vishi. Keshilli shteteror pranoi per here te pare se qeveria e Vishi mban pergjegjesi per dorezimin e hebrejve, te cilet u tradhtuan vullnetarisht nga bashkekombasit e tyre dhe jo nga presioni nazist.

Megjithate, pranimi i fajit nuk parashikon demshperblim financiar per viktimat e Holokaustit, apo familjaret e tyre. Qeverite e pasluftes ne France kane refuzuar te pranojne rolin e ketij shteti ne debimin e hebrejve. Sot ne France jeton komuniteti me i madh i hebrejve ne Europe, rreth 500 mije.

Top Channel