Një kujtesë e qëndrueshme e epokës komuniste, blloqet e gjera prej betoni të “Plattenbau” që rrethojnë qytete në Gjermaninë lindore zakonisht konsiderohen më shumë “të bezdisshëm për sytë”, sesa vepra arti.

Megjithatë, një projekt i ri i kulturës urbane në qytetin Halle, 170 kilometra në jug-perëndim të Berlinit, shpreson të promovojë kohezionin shoqëror duke i shndërruar këto “mëkate arkitekturore” në kryevepra monumentale.

Përmes tij po realizohet një lloj zbukurimi i këtyre blloqeve parafabrikate në ngjyrë gri. Një njërin prej tyre për shembull është krijuar një murale tre-dimensionale, plot ngjyra të gjalla që tregon zbritjen e një astronauti nga një anije kozmike. Në sfond është një qiell i qartë blu, duke krijuar kështu iluzionin optik se muret janë zhdukur.

“Fjala “Platte” vazhdon të ekzistojë në mendjet e njerëzve. Të gjithë më thonë: Ah, ti jeton në Plattenbau! Nuk më pëlqen kur e dëgjoj një gjë të tillë, por ky është realiteti, s`ke c`i bën. Prandaj jam e lumtur sot të shikoj këto se pamje dhe ngjyra të reja mund t`I bëjnë një të mirë të madhe këtyre ndërtesave”, ka thënë Elfriede Schulz.

Projekti 7 milionë eurosh Freiraumgalerie përfshin edhe një vepër të quajtur “Balance Act” e që mund të ishte një kopertinë shumë e mirë për albumet e Pink Floyd. Ende e papërfunduar, ajo aktualisht shtrihet rreth mureve të jashtme të dy ndërtesave, duke sjellë në jetë fasadat që në të kundërt, do të ishin krejt të shurdhëta në zbehtësinë e vet.

FOTO GALERI
1/9

Top Channel