Dy vjet pas propozimit, ligjbërësit e Bashkimit Evropian votuan të martën për të hequr nga viti 2021 praktikën e ndryshimit të orës në pranverë dhe në vjeshtë, konkretisht të dielën e fundit të muajit mars dhe të dielën e fundit të muajit tetor.

Parlamenti Europian votoi me 410 vota pro, ndaj 192 kundër, në favor të përfundimit të praktikës së ndërrimeve të kohës sezonale. Vota nuk është fjala e fundit mbi çështjen, por do të përbëjë bazën e diskutimeve me vendet anëtare të BE, për të nxjerrë një ligj përfundimtar. Vendet ende nuk kanë marrë një qëndrim.

Që nga viti 2001, ligji i BE-së u ka kërkuar të gjitha vendeve në bllok të respektojnë kohën e orës, duke lëvizur një orë përpara një orë në të dielën e fundit të marsit dhe duke u kthyer për një orë në e dielën e fundit në tetor.

Praktika e kalimit të orëve u prezantua për herë të parë në Luftën e Parë Botërore dhe u rikthye gjatë krizës së naftës në vitet 1970, me qëllim të kursimit të energjisë, duke zgjatur dritën e mbrëmjes në verë.

Komisioni Europian propozoi në shtator përfundimin e praktikës, pasi një sondazh i opinionit të gjerë në BE tregoi një shumicë të madhe në favor të kësaj. Një raport i parlamentit në favor të veprimit në një kohë të vetme gjatë gjithë vitit, tha se studimet shkencore lidhin ndryshimet e kohës ndaj sëmundjeve, sepse ndërpresin ciklet biologjike dhe se nuk kishte më asnjë kursim të energjisë.

“Teknologjia e re dhe mënyra të ndryshme të jetesës do të thotë se ne nuk fitojmë më asgjë, në të vërtetë ne nuk kursejmë”, tha deputetja ligjvënëse Marita Ulvskog, në parlamentin e BE gjatë një debati mbi çështjen të hënën.

Sipas propozimit të Komisionit, i planifikuar fillimisht për këtë vit, vendet e BE nuk do të ishin në gjendje të ndryshonin orët e tyre përpara dhe prapa gjatë vitit në të ardhmen, por do të ishin të lira të vendosnin se cilat fusha kohore dëshironin të mbanin.

Bashkimi Evropian do të ketë 27 anëtarë sapo Britania të largohet nga blloku. Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ka treguar se do të përmbahet në sistemin aktual të ndryshimeve sezonale pas Brexit, sipas konservatorëve në pushtet të Britanisë.

Zhvendosja sezonale ka qenë gjithashtu temë e debatit në Shtetet e Bashkuara, ku ligjvënësit janë përpjekur pa sukses për ta shfuqizuar atë. Për momentin, Hawaii dhe shumica e Arizonës nuk ndjekin praktikën.

Rusia kaloi në kohën e përhershme të verës në vitin 2011 në një përpjekje për të përmirësuar mirëqenien e qytetarëve, pastaj u zhvendos në kohën e përhershme të dimrit në vitin 2014 pas ankesave publike.

Top Channel