Ndërron jetë Barbara Balzerani, kush është ish-drejtuesja e “Brigadës së Kuqe” që mori peng kryeministrin italian Aldo Moro

04/03/2024 22:06

Anëtarja e Brigadave të Kuqe, Barbara Balzerani, vdiq në Romë në moshën 75-vjeçare.

E lindur në Colleferro në vitin 1949, në vitin 1975 u bashkua me Brigadat e Kuqe: ajo kurrë nuk u pendua nga kjo zgjedhje apo u shkëput, por shprehu keqardhje të thellë “për ata që u prekën” nga terroristët.

Ajo kishte përfituar nga shërbimi prove nga viti 2006 deri në vitin 2011, vit në të cilin u lirua përfundimisht falë ligjit Gozzini. Aj mori pjesë në rrëmbimin e Aldo Moros duke pushtuar, së bashku me partnerin e tij të atëhershëm Mario Moretti, bazën operative në via Gradoli.

Kush është Barbara Balzerani

Balzerani mori pjesë në shumë vrasje të planifikuara nga Brigadat e Kuqe, përfshirë atë të Girolamo Minervinit dhe në pritën në Via Fani. Në vitin 1981 ajo mori pjesë në rrëmbimin e gjeneralit të NATO-s James Lee Dozier. Balzerani ishte ndër anëtarët e fundit të Brigadës së Kuqe që u arrestua: ajo u kap më 19 qershor 1985, së bashku me Gianni Pelosi. Për këtë arsye u mbiquajt “pimperneli i kuq”. Ndonëse nuk i vinte keq për militantizmin e saj ekstremist, në vitin 1993 deklaroi se i vinte keq për shumë të prekur nga terrorizmi dhe në vitin 2003 kritikoi veprimtarinë e të ashtuquajturave Brigada të Reja, ndërsa në vitin 2006 u lirua me kusht. Ajo u lirua pasi kreu dënimin në vitin 2011.

Top Channel