Mbledhja e rëndësishme politike në Kinë, a do të ketë ndryshime të forta? Çfarë paralajmërojnë ekspertët: Frikë për…

02/03/2024 14:16

Mijëra delegatë do të mbërrijnë në Pekin këtë fundjavë për një mbledhje me profilit të lartë politik, që vjen pas një serie takimesh që do të paraqesin planin e politikës së qeverisë për vitin e ardhshëm.

Ngjarja, e njohur si “dy seancat”, fillon të hënën kur parlamenti i Kinës, Kongresi Popullor Kombëtar (NPC) mblidhet së bashku me një takim të veçantë, por paralel, të organit më të lartë këshillimor politik të vendit, Konferencës Konsultative Politike të Popullit Kinez.

Rreth 3,000 delegatë të NPC mund të ndryshojnë kushtetutën, të miratojnë legjislacion të ri, të miratojnë buxhetin e qeverisë dhe të plotësojnë vendet vakante në zyrat shtetërore. Por në realitet KKP është një parlament me vulë ‘gome’. Ajo nuk ka votuar kurrë asnjë pikë në rendin e ditës dhe Partia Komuniste (PKK) ka pushtetin mbi shtetin.

Megjithatë, është një ngjarje politike e ndjekur me vëmendje. Kryeministri, Li Qiang, do të prezantojë raportin e punës së qeverisë, i cili parashtron planet e saj për vitin e ardhshëm, duke përfshirë objektivin e rritjes së PBB-së. Dhe ndërsa nuk priten ndryshime në pozicionin e Xi Jinping , të cilit iu dha një mandat i tretë si president vitin e kaluar, ndryshimet e personelit mund të njoftohen, pas muajsh pasigurie se kush është përgjegjës për disa nga pozicionet drejtuese më të rëndësishme të Kinës.

Ndryshimet më të rëndësishme janë në zyrat e ministrit të Jashtëm dhe atij të Mbrojtjes. Spekulimet rreth fatit të Qin Gang, ish-ministrit të Jashtëm, dhe Li Shangfu, ish-ministrit të mbrojtjes, janë përhapur që kur u hoqën pa shpjegime nga pozicionet e tyre vitin e kaluar, në një sezon turbulence për qeverinë e Kinës.
Gang nuk është parë më në publik që nga qershori, duke shkaktuar thashetheme për fatin e tij. Këtë javë Gang u hoq si delegat i NPC, duke përfunduar çrrënjosjen e tij nga levat e qeverisë së Kinës.
Ndryshe nga delegatët e tjerë që u “shkarkuan” nga parlamenti, njoftimi zyrtar thoshte se Gang kishte dhënë dorëheqjen. James Palmer, një zëvendës redaktor i Foreign Policy, tha në buletinin e tij “China Brief” se kjo tregonte se “rënia nga hiri i Gang është zbutur relativisht”.

Gang u zëvendësua si ministër i Jashtëm nga paraardhësi i tij, Wang Yi, i cili është gjithashtu drejtor i komisionit më të fuqishëm të Punëve të Jashtme të CCP. Shumë ekspertë besojnë se riemërimi i Wang synohej të ishte i përkohshëm, me një zëvendësim që pritet të shpallet në NPC të këtij viti. Një kandidat i mundshëm është Liu Jianchao, një kuadër i lartë partiak që ka udhëtuar shumë muajt e fundit për të marrë pjesë në takime diplomatike.

Li, ish-ministri i mbrojtjes, u hoq kohët e fundit nga faqja e internetit e komisionit qendror ushtarak të PKK.
Degradimi i Gang dhe Li kanë lënë vende bosh në këshillin shtetëror, kabinetin e Kinës. Vendi vakant i Li mund të plotësohet nga zëvendësimi i tij si ministër i mbrojtjes, Dong Jun, por nuk është aspak e sigurt se Dong ose ndonjë ministër i ri i jashtëm do të emërohet në këshillin shtetëror.

Neil Thomas dhe Jing Qian, studiues në Institutin e Politikave të Shoqërisë së Azisë, thanë në një analizë të kohëve të fundit se nëse vendet mbeten bosh, “mund të sugjerojë një shkallë më të lartë mosbesimi dhe paralize në qendër të udhëheqjes së Xi dhe një perspektivë më të dobët për përpjekjet e Kinës, për të menaxhuar tensionet me Perëndimin dhe për të udhëhequr jugun global”.
Vëzhguesit do t’i kushtojnë vëmendje raportit të punës së qeverisë, të cilin Li do ta dorëzojë të martën. Ai pritet të shpallë një objektiv relativisht modest të rritjes së PBB-së që ka të ngjarë të arrijë afër objektivit të vitit 2023 prej 5%.
Mund të ketë një mbështetje modeste fiskale, edhe pse jo reforma e thellë strukturore ose stimuli më agresiv që shumë ekonomistë thonë se është i nevojshëm për të rimbushur ekonominë në vështirësi të Kinës. Kjo për shkak se mandati i tretë i Xi-t si udhëheqës i Kinës është karakterizuar nga një fokus në sigurinë kombëtare, edhe në kurriz të rritjes ekonomike apo besimit të biznesit.

Duke nënvizuar këtë, më 27 shkurt, komisioni i përhershëm i KKP-së, i cili mblidhet kur KKP nuk është në seancë, rishikoi ligjin për sekretet shtetërore, duke e zgjeruar fushën e informacionit delikat në “sekretet e punës”. Përditësimi kërkon që agjencitë qeveritare të mbrojnë informacionin që mund të mos jetë sekret shtetëror, por “do të shkaktonte një ndikim të pafavorshëm pas rrjedhjes”.

Megjithëse ligji zbatohet vetëm për institucionet shtetërore, ekspertët thanë se sfera e zgjeruar e informacionit të ndjeshëm “mund të prekë firmat që merren me Kinën”, që do të thotë më shumë pasiguri për bizneset në Kinë.

Top Channel