Jo më gjueti në tufë! Një orka e vetme vret peshkaqenin e bardhë në më pak se dy minuta, shkencëtarët: Mund të sinjalizojë një ndryshim ekologjik…

02/03/2024 11:57

Një çift orkash që punonin në grup kanë arritur të vrasin peshkaqenët e bardhë përgjatë bregdetit të Afrikës së Jugut të paktën që nga viti 2017, duke ngrënë mëlçitë e tyre të pasura me lëndë ushqyese dhe hedhur poshtë pjesën tjetër.

Shkencëtarët janë përpjekur të kuptojnë qasjen e gjuetisë, e cila i ka larguar peshkaqenët nga disa pjesë të bregdetit përreth Cape Town. Gjetjet e studimit kanë zbuluar një kthesë të re befasuese në sjelljen e peshkaqenëve të bardhë që mund të ofrojë të dhëna se çfarë mund të nënkuptojë kjo për ekosistemin më të gjerë detar.

Shkencëtarët dëshmuan se një nga gjuetarët, një orka mashkull i njohur si Starboard, vrau vetëm një peshkaqen të bardhë 2.5 metra brenda një harku kohor prej dy minutash vitin e kaluar.

“Mbi dy dekada të vizitave vjetore në Afrikën e Jugut, kam vëzhguar ndikimin e thellë që këto balena vrasëse kanë në popullatën lokale të peshkaqenëve të bardhë. Të shohësh Starboard duke mbajtur mëlçinë e një peshkaqeni të bardhë pranë anijes tonë është moment i paharrueshëm,” tha Dr. Primo Micarelli, një biolog detar në Qendrën e Studimeve të Peshkaqenëve të Italisë dhe në Universitetin e Sienës, i cili ishte në bordin e një prej dy anijeve nga të cilat studiuesit vëzhguan sulmin.

“Megjithë frikën time për këta grabitqarë, jam gjithnjë e më i shqetësuar për bilancin e ekologjisë detare bregdetare,” tha Micarelli në një deklaratë.

Nuk është e paprecedentë që orka, kafshë shumë inteligjente dhe sociale, të gjuajnë kafshë të mëdha individualisht. Megjithatë, shihet për herë të parë që kjo dukuri targeton një nga grabitqarët më të mëdhenj në botë – peshkaqeni i bardhë – raportuan studiuesit në një studim të botuar të premten në Gazetën Afrikane të Shkencave Detare.

Vrasja e Starboard është në kundërshtim me sjelljen e gjuetisë bashkëpunuese të vëzhguar më gjerësisht midis orkave, të cilat mund të rrethojnë gjahun e madh, si luanët e detit, fokat dhe peshkaqenë, dhe të përdorin inteligjencën dhe forcën e tyre të kombinuar për të sulmuar, tha autori kryesor Alison Towner, një studiuese doktorature në Universitetin e Rodosit.

Sulmet e vëzhguara më parë ndaj peshkaqenëve të bardhë përfshinin dy deri në gjashtë orka dhe zgjatën deri në dy orë, sipas studimit.

“Kjo pamje zbuloi prova të gjuetisë së vetmuar nga të paktën një balenë vrasëse, duke sfiduar sjelljet konvencionale të gjuetisë bashkëpunuese të njohura në rajon,” tha Towner, i cili ka studiuar peshkaqenë të mëdhenj të bardhë për 17 vjet, duke mësuar rreth modeleve të tyre të lëvizjes.

“Këto janë njohuri novatore në sjelljen grabitqare të kësaj specie,” tha ajo. “Prania e këtyre balenave vrasëse të gjuetisë së peshkaqenëve ka të ngjarë të lidhet me dinamikën më të gjerë të ekosistemit. Zhvillimet e shpejta në këtë fenomen, e bëjnë sfidë për shkencën të ecë me ritmin.”/ Marrë me shkurtime nga CNN

Top Channel