OBSH: Rastet globale të malaries tejkaluan nivelet para pandemisë së COVID-19

30/11/2023 21:27

Rastet globale të malaries tejkaluan nivelet para pandemisë së koronavirusit dhe arritën në 249 milionë në mes të një numri në rritje të kërcënimeve kundër reagimit global, tha të enjten një raport nga Organizata Botërore e Shëndetësisë.

Raporti vuri në dukje se kishte 233 milionë raste në vitin 2019 dhe tha se përgjigja globale u përball me një numër në rritje kërcënimesh, duke përfshirë rezistencën ndaj drogës dhe insekticideve, krizat humanitare, kufizimet e burimeve, efektet e ndryshimeve klimatike dhe vonesat në zbatimin e programit, veçanërisht në vendet me nivel të lartë të sëmundjes.

Raporti gjithashtu eksploroi lidhjen midis ndryshimit të klimës dhe malaries dhe zbuloi se sjellja dhe mbijetesa e mushkonjës Anopheles që transmeton malarien mund të ndikohet nga ndryshimet në temperaturë, lagështi dhe reshje.

Transmetimi dhe bartja e sëmundjeve gjithashtu mund të ndikohen drejtpërdrejt nga ngjarjet ekstreme të motit si valët e të nxehtit dhe përmbytjet, thuhet në raport.

Përmbytjet katastrofike në Pakistan në vitin 2022, sipas raportit, çuan në “një rritje të pesëfishuar” të rasteve të malaries në atë vend.

“Ndryshimi i klimës paraqet një rrezik thelbësor për përparimin kundër malaries, veçanërisht në rajonet e cenueshme,” tha shefi i OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus, transmeton Kosova Press.

“Përgjigjet e qëndrueshme dhe elastike ndaj malaries janë të nevojshme tani më shumë se kurrë, së bashku me veprime urgjente për të ngadalësuar ritmin e ngrohjes globale dhe për të zvogëluar efektet e saj”, shtoi ai.

Dihet pak se si ndryshimi i klimës ndikon në transmetimin e malaries në afat të gjatë, por drejtimi dhe shtrirja e efekteve ndoshta do të ndryshojnë në kontekstet sociale dhe ekologjike, brenda dhe midis vendeve, thuhet në raport.

Në vitin 2022 kishte 5 milionë raste më shumë të malaries në mbarë botën sesa një vit më parë, me pesë vende më të prekura. Pakistani përjetoi rritjen më të ndjeshme, me 2.6 milionë raste në 2022 krahasuar me 500.000 në vitin 2021.

Top Channel