Për shkak të nivelit të jetesës, mungesës së infrastrukturës, 9 fshatrat ku jetojnë Goranët në Kukës janë lënë në mëshirë të fatit, pa valë telefoni, pa internet, pa rrugë.

E vetmja mundësi e tyre është Kosova, së cilës i drejtohen për ndihmë mjekësore e prej saj arrijnë të marrin internetin të cilin e përdorin për të komunikuar me fëmijët që kanë emigruar.

Rruga nga Kukësi në Zapod, gjarpëron mes maleve në një terren të vështirë, e pa shtruar e në mungesë të plotë mirëmbajtjeje. Në skaj të saj janë të dukshme hidrocentralet, plot 7 të tilla, prej të cilave banorët thonë se nuk kanë përfituar asgjë. Sa më shumë i afrohesh fshatit të parë, Orgjostit, aq më e qartë bëhet pasqyra e një zone të harruar.

Pakishti, është pjesë e këtyre fshatrave ku jetojnë goranët, të cilët ndër breza kanë dalluar si njerëz të arsimuar e punëtorë, janë integruar në komunitet por kanë ruajtur gjuhën vetëm në të folur dhe traditat e tyre. Në këtë fshat ka vetëm të moshuar. Ata jetojnë të vetmuar pas largimit të fëmijëve në emigracion.

“Në zonën e Gorës të gjithë që kanë aplikuar janë pajisur me pasaportë”, u shpreh banori, Mevlut Hoxha.

Goranët pohojnë për Inside Story se të paktën 5 breza kanë lindur e janë rritur në këtë vend, i kanë shërbyer Shqipërisë e për këtë ata deklarohen shqiptarë.

“4-5 breza në tokën shqiptare, ne jemi autoktonë, jemi shqiptarë, fakti jam shtetas shqiptarë. i jam përgjigjur shtetit shqiptar dhe do ti përgjigjem.. ma jep të drejtën Kushtetuta të mbaj dyshtetësi, janë ministra deputetë mbajnë nga dy pasaporta e të mos mbajnë fëmijët tanë nga dy pasaporta”, u shpreh banori, Mevlut Hoxha.

Mbi 60% e fshatit janë pajisur me pasaportë bullgare, e një pjesë janë në pritje. Kryesisht, shkaqet ekonomike janë arsyeja kryesore e aplikimit dhe pajisjes së tyre me pasaporta bullgare.

Ky është dokumenti që merret pas aplikimit dhe me të cilin tërhiqet pasaporta bullgare.

Top Channel