Thijs Reuten, anëtar holandez i Parlamentit Evropian nga grupi socialist dhe demokrat, ka folur rreth perspektivës së tij për vizitën e presidentes së Komisionit Evropian Ursula von der Leyen në Ballkanin Perëndimor dhe vendimin e presidentit serb, Aleksandar Vuçiç, për të mbajtur zgjedhje të reja.

“Vetëm javën e kaluar edhe besimtarët më të vendosur në strategjinë e dështuar BE-SHBA për zbutjen e presidentit serb Vuçiç duhet të kenë pasur thirrje të shumta zgjimi”, tha ai.

Reuten thotë se Vuçiç mohon ekzistencën e marrëveshjes së Ohrit dhe nuk dëshiron që asociacioni i komunave serbe të themelohet nga Prishtina në veri të Kosovës, pasi edhe kur i ofrohet të nënshkruajë një marrëveshje, ai refuzon të shmangë angazhimin për normalizim e situatës.

“Në Beograd, ai i thotë presidentes së Komisionit von der Leyen përballë saj se është krenar që refuzon njohjen de facto të Kosovës. Dhe tani më e fundit është se ai bashkohet me ultra-nacionalistin e djathtë (Vojislav) Sheshel për zgjedhjet lokale të Serbisë”, tha Reuten.

Serbia, këmbënguli Reuten, “duhet të bëjë një zgjedhje”.

“Ju nuk mund të vazhdoni të qetësoheni me Rusinë, të jeni shkaku kryesor i paqëndrueshmërisë së vazhdueshme në disa vende fqinje, duke lejuar dhe mbështetur qëllimisht veprime dhe aktorë destabilizues, dhe në të njëjtën kohë të flisni për rrugën tuaj në BE dhe të merrni miliarda mbështetje evropiane. BE, SHBA dhe Britania e Madhe duhet të vendosin një kufi”, ka thënë Reuten për Guardian.

Dhe ndërsa Serbia tani përgatitet për zgjedhje, Reuten vuri në dukje gjithashtu shqetësimet për një fushë loje të pabarabartë dhe mungesën e lirisë së shtypit në Serbi.

“Si kreu i misionit të vëzhgimit të zgjedhjeve të Parlamentit Evropian, unë përfundova me kolegët tanë se në zgjedhjet e fundit presidenciale në prill 2022 ‘një numër mangësish rezultuan në një fushë loje të pabarabartë, duke favorizuar pushtetarët’”, shprehet ai.

“Situata ndoshta është përkeqësuar, veçanërisht në drejtim të kontrollit të medias. Nuk uroj asgjë më shumë se populli serb të jetë në gjendje të shkëputet nga mbi një dekadë ngecje, të zgjedhë lirshëm një udhëheqje të re dhe të rifillojë rrugën e tij evropiane”, shton ai.

“Fatkeqësisht, presidenti Vuçiç thirri zgjedhje të parakohshme presidenciale tani vetëm për të mbajtur pozicionin e tij. BE-ja nuk duhet t’i japë atij një pushim dhe t’i bëjë të qartë se ai do të duhet të sigurojë stabilitetin për rajonin dhe të ardhmen evropiane dhe prosperitetin për popullin e tij”, porosit Reuten.

Top Channel