U deshën 40 vjet që një kryeministër indian të vizitonte Athinën, që kur Indira Gandhi erdhi në Greqi në shtator të vitit 1983.

Narendra Modi përfaqëson një vend shumë të ndryshëm në krahasim me atë që ishte India në vitet 1980. Ajo është tani një superfuqi në zhvillim, me zhvillim të shpejtë, e cila aspiron të udhëheqë vendet e Jugut Global në një botë shumëpolare.

Duke folur për Kathimerini, Modi u shpreh i hapur për ambiciet që ai si udhëheqës ka për vendin e tij, duke theksuar se është i gatshëm të thellojë bashkëpunimin me Greqinë në të gjitha nivelet, përfshirë këtu edhe sigurinë.

Cili është qëllimi i kësaj vizite?

Modi: Mendoj se është më mirë të pyesni pse asnjë kryeministër indian nuk e ka vizituar Greqinë për më shumë se katër dekada. Për t’u bërë më serioz, unë e njoh kryeministrin Mitsotakis prej kohësh tani. Ne jemi takuar në margjinat e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së. E falënderoj për ftesën e tij të sjellshme. Unë besoj se një marrëdhënie më e ngushtë, më strategjike midis Indisë dhe Greqisë do të jetë e mirë jo vetëm për të dy vendet, por edhe për Evropën dhe Azinë. Do të doja të punoja ngushtë me kryeministrin Mitsotakis për të nisur një proces që do të përmirësojë ndjeshëm lidhjet tona dypalëshe.

A shihni potencial për më shumë investime dhe udhëtime mes dy vendeve?

Modi: Duke pasur parasysh vendndodhjen dhe lidhjet tona të ngushta historike, unë e shoh Greqinë si një portë të rëndësishme ekonomike, logjistike dhe strategjike për Indinë në Bashkimin Evropian dhe në rajonin e Evropës Lindore në përgjithësi. Ka mundësi të mëdha që bizneset indiane dhe greke të bashkohen. Ka një angazhim në nivel politik për të parë që kjo të ndodhë. Kryeministri Mitsotakis ka treguar lidership të shkëlqyer gjatë katër, pesë viteve të fundit në menaxhimin e ekonomisë greke, duke dalë me sukses nga një ekonomi e zhytur në krizë në një zonë të ndritshme në Evropë. Kjo është mjaft arritje dhe hap mundësi të reja në marrëdhënien tonë.

Kompanitë indiane janë gjithmonë në kërkim të investimit jashtë vendit. Programi ynë “Make in India” po e transformon Indinë në një qendër globale të prodhimit. Do të doja të shihja kompanitë indiane dhe greke, duke përdorur gjeografinë strategjike të Republikës Helenike për të krijuar zinxhirë vlerash që do t’i lidhnin ato me tregun më të gjerë të BE-së.

A do të forcohen lidhjet ushtarake?

Modi: Marrëdhëniet e Indisë me Republikën Helenike kanë pasur gjithmonë një dimension strategjik, duke mbuluar sferat ekonomike, politike dhe të sigurisë. Ka ardhur koha për të përmirësuar ndjeshëm lidhjet tona dypalëshe në të gjitha dimensionet e tyre. Unë nuk shoh ndonjë kufizim për një proces të tillë.

Ju keni zbatuar reforma të mëdha ekonomike në Indi. Cilat ishin sfidat me të cilat ju është dashur të përballeni dhe cili është vizioni juaj për vendin?

Modi: Më vjen mirë që keni ndjekur rrugëtimin tonë të reformës në Indi. Ne kemi bërë reforma të shumta dhe të gjitha reformat tona kanë pasur për qëllim përmirësimin e jetës së njerëzve tanë dhe lehtësisë së të bërit biznes. Kur bëhet fjalë për procesin e reformës së thellë strukturore, aspekti më i rëndësishëm është që të merren me vete të gjithë aktorët, për të marrë besimin dhe pjesëmarrjen e tyre. Qofshin reforma në hapësirën ekonomike, qoftë në atë financiare apo në sigurimin e lehtësisë së të bërit biznes, kur njerëzit e panë që qëllimi dhe përmbajtja e reformave tona ishte e drejtë, ne fituam besimin e tyre. Gjatë zbatimit, ne u siguruam që vazhdimisht të qëndronim me pulsin e njerëzve dhe të bënim ndryshime të kalibruara kudo që ishte e nevojshme.

Si rezultat, sot, edhe gjatë një krize ekonomike globale, India është një pikë e madhe e ndritur ekonomike, investimet e huaja direkte po thyejnë rekorde, ne kemi 100 startups unicorn dhe mbi 100,000 startups që lulëzojnë, eksportet janë në nivele të paprecedentë, prodhimi po rritet me hapa të mëdhenj, dhe kufijtë, bankat dhe institucionet financiare, janë në gjendjen e tyre më të shëndetshme. Ne kemi theksuar gjithmonë mos dorëzimin në miljen e fundit. Dhe ne po ofrojmë rritje të barabartë deri në miljen e fundit.

Reformat tona në ofrimin e mirëqenies publike përmes infrastrukturës publike dixhitale siguruan që edhe gjatë pandemisë, ne të mund të arrinim drejtpërdrejt te njerëzit që kishin nevojë për ndihmë, kryesisht me ndihmën financiare dhe më pas llojet e tjera të ndihmës. Reformat tona në hapësirën e infrastrukturës sociale kanë qenë duke marrë lidhjet e ujit të pijshëm, lidhjet me energjinë elektrike, llogaritë bankare, mbulimin falas të sigurimeve shëndetësore për miliona njerëz. Kjo ka siguruar që njerëzit të jenë të lirë të jetojnë deri në potencialin e tyre të plotë në vend që të kërkojnë vetëm nevojat themelore të jetës. Në të njëjtën kohë, shtimi i kapaciteteve në institucionet arsimore ka qenë i paprecedentë. Këto reforma holistike kanë sjellë frytet e rritjes në çdo pjesë të shoqërisë. Si rezultat, një studim i kohëve të fundit tregoi se gati 135 milionë njerëz kishin dalë nga varfëria në Indi në vetëm një hark kohor prej pesë vjetësh. Këta njerëz do të nxisin një valë të re rritjeje me aspiratat e tyre. Në 10 vitet e fundit, India ka kaluar nga ekonomia e 10-të më e madhe në botë në të pestën më të madhe. Ne po bëjmë përpjekje që së shpejti të bëhemi një nga tre ekonomitë më të mira të botës.

Ju shpesh flisni për nevojën për një rend të ri botëror që do të pasqyrojë realitetet në ndryshim dhe ekuilibrat gjeopolitikë. Çfarë do të thuash konkretisht?

Modi: Jo vetëm India, por edhe anëtarë të tjerë të Kombeve të Bashkuara kanë theksuar se bota në të cilën jetojmë sot është shumë e ndryshme nga bota që ekzistonte kur u krijuan shumica e institucioneve kryesore të qeverisjes globale. Fatkeqësisht, këto institucione nuk janë mbajtur në hap me kohën dhe rrezikojnë të jenë të parëndësishme nëse nuk ndryshojnë me shpejtësi. Kriza aktuale brenda sistemit të OKB-së dhe organeve të saj kyçe si Këshilli i Sigurimit është një shembull i mirë i asaj për të cilën po flas. Duhet të ketë përfaqësim për zërin dhe aspiratat e botës në zhvillim. Unë vij nga Samiti i 15-të i BRICS në Afrikën e Jugut. Ne kemi vendosur të zgjerojmë forumin BRICS dhe ta bëjmë atë më përfaqësues dhe gjithëpërfshirës. Në G-20, gjatë Presidencës sonë ne kemi marrë iniciativën për t’i dhënë anëtarësimin e plotë Bashkimit Afrikan.

A e konsideroni Indinë si një udhëheqëse të Jugut Global? A e ndryshon pozicioni që ka si shteti më i populluar statusin e tij global?

Modi: Një parim themelor i politikës sonë të jashtme është se ne kurrë nuk e ndajmë botën në “Veri” ose “Jug”, “Udhëheqës” ose “Ndjekës”. Të gjithë jemi kombe sovrane dhe të barabarta. Ne gjithashtu duhet të sigurohemi që ‘askush të mos mbetet prapa.’ Ne e shohim rolin e Indisë si një shpatull, mbështetja e të cilit mund të përdoret nga vendet e Jugut Global për të kapërcyer gjendjen ku ndodhen. Kur India ecën mirë për sa i përket ekonomisë së saj, edhe vendet e Jugut Global kanë besim. Kur India zbret në Hënë, ajo gjithashtu u jep krahë aspiratave të vendeve të Jugut Global. Kur India shkëlqen në pagesat dixhitale, ajo i jep shtysë përpjekjeve të dixhitalizimit të vendeve të Jugut Global.

Është shumë e rëndësishme që vendet e Jugut Global të ndjejnë se shqetësimet dhe aspiratat e tyre dëgjohen. Stabiliteti i rendit botëror varet nga sa i beson Jugu Global. Për paqen, sigurinë dhe prosperitetin e komunitetit ndërkombëtar, nuk është e mundur që ne të anashkalojmë ose të injorojmë problemet në vendet në zhvillim në Afrikë, Azi dhe Amerikën Latine thjesht për të ruajtur prerogativat e disave.

Pikërisht me këtë frymë, pas marrjes së Presidencës së G-20, ngjarja e parë që organizuam ishte Samiti i Zërit të Jugut Global. Morën pjesë njëqind e njëzet e pesë vende nga bota në zhvillim. Pasi dëgjuam pikëpamjet dhe prioritetet e tyre, ne përcaktuam axhendën e G-20 për Presidencën tonë. Besoj se ne duhet t’i japim Jugut Global përfaqësimin dhe zërin e duhur në të gjitha platformat ndërkombëtare. Vetëm atëherë mund të ecim përpara drejt rritjes së qëndrueshme globale.

A janë vlerat perëndimore ende universale? A duhet të përkrahen ato nga të gjitha vendet apo kemi nevojë për më shumë diversitet?

Modi: Sot, bota është një vend shumë i lidhur. Në vend që të mendojmë për vlerat, përmes përcaktuesve të shekullit të 20-të si perëndimore, lindore, etj, mendoj se vlerat tona duhet të jenë të përqendruara te njeriu. Për sa kohë që vlerat tona prosperojnë më tej për të gjithë, duke mos lënë askënd pas, duke çuar më tej bashkëjetesën harmonike, nuk ka rëndësi se çfarë emri do t’u japim vlerave tona. Vlerat me qendër njeriun janë universale për nga natyra, duke respektuar gjithashtu veçantinë e kulturave të ndryshme pa pritur uniformitet nga të gjithë. Në shumë vende, ekziston një nocion se diversiteti duhet të akomodohet. Por në Indi, diversiteti jo vetëm që respektohet, por edhe festohet dhe ushqehet në mënyrë aktive. India është një shembull i mirë se si ta bëjmë diversitetin një forcë. Ky ka qenë thelbi i sistemeve kulturore dhe politike indiane. Kultura jonë e gjallë me shumë rajone, fetë dhe gjuhët kanë diversitet të madh të ngulitur në një sistem politik fort demokratik. Nuk mund të mendoj për një argument më të fortë se morali kulturor i Indisë me qendër njeriun për respektimin e diversitetit. 

Keni pasur një takim të shkëlqyeshëm me presidentin amerikan Joe Biden kohët e fundit, por India është kritikuar gjithashtu për sa i përket mënyrës se si po merret me sanksionet ndaj Rusisë. Si e shihni përfundimin e konfliktit në Ukrainë dhe si po pozicionohet India?

Modi: Unë mendoj se askush nuk është dakord që ne jetojmë në një epokë ku diplomacia i jep përparësi luftës dhe konfliktit. India ka vendosmërinë dhe aftësinë për të ndjekur interesin tonë kombëtar për të mirën e popullit tonë dhe ruajtjen e paqes dhe sigurisë ndërkombëtare. Ne kemi mbrojtur vazhdimisht diplomacinë dhe dialogun për të zgjidhur çështjen e Ukrainës. Ne besojmë fort se kjo nuk është vetëm një çështje politike apo ekonomike, por mbi të gjitha është një çështje njerëzore. Efekti i konfliktit të vazhdueshëm ka qenë më shumë në botën në zhvillim. India është e gatshme të mbështesë të gjitha përpjekjet e vërteta për të sjellë paqe dhe stabilitet në rajon.

Top Channel