SHBA do të presë stërvitjen e pilotëve ukrainas F-16 në tetor

24/08/2023 22:55

SHBA do të presë trajnimin për pilotët ukrainas në avionët luftarakë F-16 në tetor të këtij viti. Lajmi u konfirmua nga zëdhënësi i Pentagonit, Brig. Gjenerali Patrick Ryder.

Pas trajnimit në gjuhën angleze për pilotët në shtator, trajnimi i fluturimit F-16 pritet të fillojë në tetor në Bazën e Gardës Kombëtare Ajrore Morris në Tucson, Arizona, i lehtësuar nga Krahu i 162-të i Gardës Kombëtare Ajrore”, tha Ryder në një konferencë shtypi. “Edhe pse nuk mund të japim një shifër të qartë në këtë moment në lidhje me numrin e ukrainasve që do të marrin pjesë në këtë trajnim, ne parashikojmë që ai të përfshijë disa pilotë dhe dhjetëra mirëmbajtës.”

Trajnimi në gjuhën angleze është thelbësor për pilotët që mësojnë të përdorin avionët amerikanë të gjeneratës së katërt, sepse manualet dhe instrumentet janë të gjitha në anglisht. Ryder tha se mësimet e gjuhës do të zhvillohen në bazën e Forcave Ajrore Lackland në San Antonio, Teksas, përpara se të kalonte në stërvitjen e fluturimit F-16 në Arizona.

Misioni i Krahut 162 do të trajnojë partnerët ndërkombëtarë në F-16. Njësia ka trajnuar pilotë nga 25 vende të ndryshme për të drejtuar avionin luftarak.

Ryder tha se SHBA-së do të plotësojë trajnimin e pilotëve dhe të mirëmbajtjes që tashmë është duke u zhvilluar në Evropë dhe se Pentagoni “do të mbetet në konsultim të ngushtë” me Danimarkën dhe Holandën, të cilat janë duke udhëhequr një koalicion aleatësh që trajnojnë Ukrainën me avionë të avancuar.

“Ukraina ka paraqitur një listë prej rreth 32 pilotësh që janë gati të fillojnë stërvitjen në avionë luftarakë”, tha një zyrtar amerikan për CNN, por shumica nuk kishin ende një zotërim mjaft të fortë të gjuhës angleze.

Pilotët, së bashku me disa personel që do të trajnohen për mirëmbajtjen e avionit, mund të mbërrijnë në SHBA muajin e ardhshëm.

Nuk është ende e qartë se sa kohë do të duhet për të trajnuar pilotët, të cilët më parë kanë fluturuar me avionë luftarakë MiG dhe Sukhoi të epokës sovjetike, për të fluturuar me avionë më modernë perëndimor.

Top Channel