Greqia ka njoftuar se do të kufizojë numrin e vizitorëve ditorë në Akropol për të garantuar sigurinë dhe jetëgjatësinë e monumentit antik.

Nga shtatori, vendi i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s në Athinë do të pranojë jo më shumë se 20,000 vizitorë në ditë, sipas ministres së kulturës së vendit, Lina Mendoni.

Në një intervistë me radiostacionin grek Real FM të mërkurën, Mendoni tha se ndryshimi po futet si një provë pas hulumtimit nga Organizata Helenike e Zhvillimit të Burimeve Kulturore të qeverisë.

Ajo tha se deri në 23,000 njerëz aktualisht vizitojnë faqen çdo ditë.

“Ky është një numër i madh,” tha ajo. “Turizmi është padyshim i dëshirueshëm për vendin dhe për të gjithë ne, por ne duhet të kuptojmë se si turizmi i lartë mund ta dëmtojë monumentin.”

E ndërtuar në një kodër shkëmbore në shekullin e pestë para Krishtit, kështjella e lashtë është shtëpia e një koleksioni rrënojash, ndërtesash dhe objektesh historike – më i famshmi është tempulli i Parthenonit, kushtuar perëndeshës Athena.

Sipas UNESCO-s, Akropoli dhe monumentet e tij “formojnë kompleksin më të madh arkitekturor dhe artistik të lënë trashëgim nga antikiteti grek në botë”.

Vendi është i hapur çdo ditë nga ora 8 e mëngjesit deri në 8 pasdite, por gjysma e vizitorëve priren të mbërrijnë në mëngjes, nga ora 8 e mëngjesit deri në mesditë, tha Mendoni.

Mendoni tha se qeveria planifikon të krijojë kufij të caktuar për orët të vizitorëve për të shmangur pengesat.

“Për shembull, 3,000 njerëzve do t’u jepet akses nga ora 8 deri në 9 të mëngjesit, 2,000 vetave nga 9 deri në 10 paradite,” tha ajo.

Mendoni tha se masa do t’i lejojë qeverisë të mbrojë monumentin dhe të përmirësojë përvojën e përgjithshme për vizitorët.

Ajo tha se sistemi i ri do të testohet nga fillimi i shtatorit, me transmetuesin shtetëror ERT që raporton se do të fillojë të hënën, më 4 shtator. Më pas kufizimet do të zbatohen nga 1 prilli, përpara sezonit veror 2024, konfirmoi Mendoni.

Nga 1 prilli, sistemi i ri do të zbatohet edhe për objektet e tjera arkeologjike që funksionojnë me bileta elektronike, duke zënë 90-95% të vizitorëve në vendet greke.

Muajin e kaluar, autoritetet greke mbyllën Akropolin dhe zona të tjera arkeologjike për disa orë gjatë pjesës më të nxehtë të ditës, ndërsa vendi përballej me një valë vdekjeprurëse të të nxehtit.

Top Channel