Ministri i Punëve të Brendshme Bledi Çuçi është takuar në Londër me homologen, Suela Braverman.

Daily Mail publikon sot detaje se çfarë është biseduar mes tyre, ku thekson se ministri Çuçi është treguar bashkëpunues në ‘luftën’ për t’i dhënë fund trafikut me gomone.

Artikulli i Daily Mail:

Ministrat shqiptarë kanë pranuar se qytetarët e tyre që vijnë në Britani me gomone po ‘luajnë me sistemin’. Një delegacion nga Tirana mbështeti dje legjislacionin e kryeministrit Rishi Sunak për të trajtuar krizën e Kanalit.

Nga takimi i nivelit të lartë, në fokus ishin shqiptarët që shfrytëzojnë ligjet e imigracionit në Evropë – me Britaninë. Sekretarja e Brendshme Suella Braverman u takua me ministrin e brendshëm shqiptar Bledar Cuci, i cili tregoi se bashkatdhetarët e tij ‘po luanin me sistemin’, tha një burim qeveritar.

Ata shtuan: “Ministri Çuçi tha se ai ishte një mbështetës i madh i projektligjit “ndaloni gomonet ” dhe ishte shumë i nevojshëm… Kjo do të sillte një ndalesë për bashkatdhetarët e tij që luanin sistemin e Mbretërisë së Bashkuar.” Ai tha se shqiptarët ishin shumë të zgjuar dhe se ata gjejnë mënyra për të kapërcyer sistemet e vendeve dhe e kishin bërë atë në të gjithë Evropën, në Francë dhe të tjera.

Pothuajse 13,000 shtetas shqiptarë kaluan Kanalin me gomone vitin e kaluar, nga vetëm 800 në 12 muajt e mëparshëm. Shumë parashtrojnë kërkesa nën regjimin e azilit të Britanisë ose nën rregullat e ‘skllavërisë moderne’. Shifrat e publikuara në fillim të këtij muaji treguan se pretendimet për skllavërinë moderne arritën një rekord të lartë vitin e kaluar, të nxitura nga një rritje e madhe e aplikimeve në Shqipëri.

Komentet e ministrit shqiptar vijnë pasi ambasadori në Britani pranoi se emigrantët nga vendi i tij po ‘shtiren’ si viktima të skllavërisë moderne. Qirjako Qirko tha në dhjetor se shumë shqiptarë që kalojnë Kanalin me gomone janë ‘thjesht emigrantë ekonomikë’. Ajo vjen pasi migrantët e dyshuar se pretendojnë se janë fëmijë mund të detyrohen të bëjnë teste me rreze x për të përcaktuar moshën e tyre sipas propozimeve që po shqyrtohen. Ndryshimet në projektligjin e migracionit të paligjshëm do të lejonin që testimi i moshës të vazhdojë edhe nëse një azilkërkues refuzon pëlqimin.

Top Channel