Nuk ka asnjë manual për prindërimin e duhur.

Ai ndryshon nga familje në familje. Çdo prind dëshiron që fëmija i tyre të ndihet i sigurt, i shëndetshëm dhe i suksesshëm. Megjithatë, kur një prind e bën jetën e fëmijëve të tyren dhe bën gjithçka për t’ua lehtësuar udhëtimin, ata mund të bëjnë më shumë dëm sesa mirë. Në përpjekjen për të shpëtuar fëmijët e tyre nga dhimbjet fizike, mendore dhe emocionale, ata mund të pengojnë rritjen e tyre duke hequr përvojat e nevojshme që mund të kontribuojnë në zhvillimin e tyre të shëndetshëm.

Prindërimi tepër mbrojtës në një mjedis me rrezik të ulët mund të ketë pasoja negative për zhvillimin psikosocial të fëmijëve. Studimet kanë treguar se prindërimi tepër mbrojtës mund të ndërhyjë në autonominë normale të moshës dhe pavarësinë emocionale të fëmijës. Këta fëmijë mund të jenë tepër të varur nga prindërit e tyre. Mund të kufizojë mundësitë që ata të shoqërohen dhe të ndërtojnë individualitetin e tyre. Kjo gjithashtu mund të rrisë gjasat e tyre për të zhvilluar çrregullime psikologjike si ankthi.

Llojet e prindërve tepër mbrojtës

Prindërit tepër mbrojtës nuk kanë qëllime të këqija, por mënyrat e tyre për të rritur fëmijët mund të pengojnë rritjen. Tendenca e tyre për të strehuar dhe mbrojtur fëmijët mund të jetë e dëmshme për rritjen e tyre. Fëmijët e rritur nga prindër tepër mbrojtës mund të formojnë zakone dhe qëndrime që e bëjnë më të vështirë rregullimin e sjelljes së tyre në të ardhmen. Ndonjëherë, prindërit mund të ofrojnë nivele aq të larta mbrojtjeje që mund të mos përshtaten me nevojat zhvillimore të fëmijës. Studimet kanë treguar se përpjekjet e bëra nga këta prindër për të mbrojtur fëmijët e tyre nga fatkeqësitë mund t’i përgatisin në mënyrë të pamjaftueshme fëmijët e tyre për moshën madhore.

Prindërit tepër mbrojtës shpesh mund të ndërhyjnë për ta mbrojtur fëmijën nga rreziqet e shëndetshme. Një lloj tjetër mund të jenë ata që mund t’i parandalojnë fëmijët të përjetojnë dështim dhe mund t’i strehojnë me justifikime. Këta prindër shpesh mund të shihen duke mbrojtur fëmijët e tyre para kritikëve. Një lloj tjetër do të ishin prindërit që mund t’i pengojnë fëmijët të eksperimentojnë dhe provojnë gjëra të reja nga frika se mund të bëjnë zgjedhje të këqija ose nuk janë mjaft të mirë për të marrë vendimin e duhur.

Shenjat e një prindi tepër të mbrojtur

Prindërimi paranojak po bën një trend këto ditë pasi kanë kaluar kohët kur fëmijët shiheshin të ecnin vetë në rrugë. Bota mund të jetë bërë një vend i pasigurt, por hiper-mbrojtja afatgjatë mund të rezultojë në pasoja shëndetësore për fëmijët e prekur. Më poshtë janë disa shenja të një prindi tepër të mbrojtur-

-Kontrollimi i zgjedhjeve të vogla të fëmijës si shija e akullores që mund të dëshirojë

-Mbrojtja e notave të këqija të fëmijës së tyre

-Shfaqja e një reagimi të tepruar kur bëhet fjalë për dështime të vogla të fëmijës

-Duke qenë tepër të kujdesshëm ndaj shëndetit të tyre

-Përqendroheni shumë në arritjet e tyre

-I kujton vazhdimisht rrezikun

-Kontrollimi i vazhdueshëm i tyre.

Top Channel