Bakteret në gojën mund të bllokojnë arteriet e zemrës, shkaktojnë infeksion të rëndë të mushkërive

23/03/2023 11:01

Shëndeti oral është një pjesë integrale e mirëqenies sonë të përgjithshme dhe rëndësia e tij nuk mund të mbivlerësohet.

Goja është porta e trupit dhe çdo sëmundje apo infeksion që e ka origjinën në zgavrën e gojës mund të ketë pasoja të rënda në pjesën tjetër të trupit. Hulumtimet kanë treguar se ekziston një korrelacion i fortë midis shëndetit oral dhe atij të përgjithshëm. Prandaj, është e domosdoshme të ruhet higjiena e mirë orale në jetën e përditshme dhe të bëhen kontrolle dentare rregullisht.

Shëndeti i dobët oral mund të ndikojë në shëndetin tuaj të përgjithshëm: Ja si

Lidhja midis shëndetit oral dhe shëndetit të përgjithshëm nuk është vetëm teorike, por e mbështetur nga prova shkencore. Shëndeti i dobët oral është lidhur me një sërë kushtesh shëndetësore, duke përfshirë sëmundjet e zemrës, diabetin, problemet e frymëmarrjes dhe komplikimet e shtatzënisë.

Pavarësisht keqkuptimeve të zakonshme, shëndeti oral nuk dallon nga shëndeti ynë fizik, pasi goja shërben si një portë për bakteret e dëmshme. Dentistët, shpesh hasin individë që nënvlerësojnë rolin që luan shëndeti oral në mirëqenien e tyre të përgjithshme.

Rëndësia e një buzëqeshje të shëndetshme

Më poshtë janë përshkruar disa nga pasojat e mundshme të shëndetit të dobët oral:

Endokarditi është një inflamacion i rrallë, por kërcënues për jetën e muskujve të zemrës. Mund të rezultojë nga higjiena e dobët e gojës. Për shembull, kur bakteret e gjetura në pllakën e dhëmbëve shumohen, kjo mund të çojë në gingivit (një lloj sëmundje e mishrave të dhëmbëve që rezulton në mishrat e dhëmbëve të përflakur). Nëse nuk trajtohet, gingiviti mund të rritet shumëfish. Kur kjo ndodh, mishrat e dhëmbëve inflamohen, prandaj mishrat e përflakur dhe me gjakderdhje gjatë procedurave dentare mund të lejojnë që bakteret të hyjnë në trup. Kjo çon potencialisht në rritjen e xhepave të baktereve në zemër dhe endokardit. Kushtet kardiovaskulare duke përfshirë aterosklerozën (arteriet e bllokuara) dhe goditjen në tru mund të lindin për shkak të inflamacionit të shkaktuar nga bakteret orale.

Tek gratë, shtatzënia rrit rrezikun e problemeve të shëndetit oral. Nëse nuk kontrollohen, këto probleme mund të çojnë në lindje të parakohshme.

Shëndeti i dobët oral gjithashtu mund të çojë në pneumoni. Sipas disa studimeve, njerëzit që nuk bëjnë kurrë kontrolle dentare kanë një shans 86% më të lartë për t’u prekur nga pneumonia. Kjo për shkak se bakteret që shkaktojnë pneumoni mund të thithen.

Si t’i mbani mishrat e dhëmbëve të shëndetshëm?

Për të parandaluar këto probleme, rekomandohet të merren masat e mëposhtme:

-Rekomandohet të përdorni fill çdo ditë dhe me furçë të paktën dy herë në ditë për dy minuta. Pas këtij procesi, duhet përdorur gjithmonë një shpëlarje goje për të hequr çdo grimcë të tepërt të ushqimit që mund të mbetet në gojë.

Një furçë dhëmbësh luan një rol shumë të rëndësishëm në shëndetin oral të njeriut. Duhet të zëvendësohet çdo tre deri në katër muaj ose edhe më herët. Këshillohet gjithashtu të përdorni një furçë me qime të buta dhe pastë dhëmbësh me fluor për të shmangur dëmtimin e mishrave të dhëmbëve.

-Shëndeti oral ndikohet edhe nga dieta jonë. Rekomandohet të kemi një dietë të shëndetshme pasi ndikon pozitivisht në shëndetin oral së bashku me trupin tonë. Gjithashtu, ndërsa ushqimet dhe pijet me sheqer janë të shijshme, konsumi i tyre duhet të kufizohet për të ruajtur një shëndet të mirë oral

Duhani mund të ketë efekte serioze negative në trupin tonë dhe higjienën orale. Përdorimi i duhanit, në çdo formë, është shkaku kryesor i kancerit oral, i cili mund të prekë gojën, buzët, gjuhën dhe fytin.

-Programoni kontrolle dhe pastrime të rregullta dentare me dentistin tuaj. Të bësh këtë është mënyra më e mirë për të siguruar një shëndet të mirë oral pasi dentisti do të rekomandojë kursin e duhur të veprimit që kërkohet për të mbajtur gojën të shëndetshme.

-E fundit, por jo më pak e rëndësishmja, kontaktoni dentistin tuaj sapo të përballeni me ndonjë problem të shëndetit oral si dhimbje dhëmbi, sëmundje të mishrave të dhëmbëve, tharje të gojës, prishje të dhëmbëve etj. Injorimi i tij mund të përkeqësojë gjendjen. Prandaj, çdo problem që lidhet me dhëmbët ose mishrat duhet të sillet në vëmendjen e menjëhershme të mjekut tuaj për veprim në kohë.

Top Channel