Ndrydhja e kyçit të këmbës: Si të trajtoni këtë dëmtim muskuloskeletor në shtëpi

22/03/2023 12:23

Ndrydhja e kyçit të këmbës është dëmtimi më i zakonshëm muskuloskeletor.

Me një hap të gabuar ju mund të ndrydhni kyçin e këmbës. Këto lëndime mund të shkaktojnë një sërë simptomash duke përfshirë dhimbjen, ënjtjen dhe ngurtësimin. Problemet e kyçit të këmbës mund të përfshijnë ndrydhje, fraktura, ënjtje në tendinat, artrit dhe të tjera.

Shumica e ndrydhjeve të kyçit të këmbës shkaktohen kur rrëzoheni ose uleni në dysheme me forcë dhe presion të shtuar në këmbë. Ndërsa në shumicën e rasteve, dhimbja e kyçit të këmbës mund të trajtohet në shtëpi pa ndërhyrje mjekësore, nëse dhimbja vazhdon dhe ënjtja e shoqëron atë, atëherë duhet të bëni një vizitë tek mjeku.

Ashpërsia e lëndimeve të kyçit të këmbës

Ashpërsia e një dëmtimi të kyçit të këmbës varet sa dëm është bërë dhe sa i paqëndrueshme është nyja pas lëndimit. Rruga drejt shërimit mund të jetë e gjatë nëse dhimbja është e fortë. Kur ka shtrirje minimale, ka dhimbje të lehtë, ënjtje dhe ndjeshmëri, megjithatë, nuk ka paqëndrueshmëri të kyçeve dhe personi mund të shërohet brenda tre javësh.

Nëse ka një këputje të pjesshme, mund të ketë një paqëndrueshmëri të kyçeve dhe personi mund të ketë vështirësi në mbajtjen e peshës ose në ecje. Rimëkëmbja mund të zgjasë deri në tre deri në gjashtë javë.

Në këputje të plotë, ka paqëndrueshmëri të konsiderueshme të kyçit së bashku me humbje të funksionit dhe lëvizjes. Personi mund të luftojë me ecjen. Rimëkëmbja gjithashtu mund të zgjasë deri në disa muaj.

Si të rregulloni një kavilje të tendosur

Kaviljet luajnë një rol të rëndësishëm në balancimin e trupit tuaj. Prandaj, çdo dëmtim i shkaktuar ndaj tyre nuk duhet të merret lehtë. Qëllimi juaj i parë duhet të jetë zvogëlimi i dhimbjes dhe ënjtjes dhe parandalimi i avancimit të dëmit. Teknika klasike përfshin pushim, akull, ngjeshje dhe ngritje.

Gjatë 24-48 orëve të para, një person duhet të përpiqet të reduktojë aktivitetet që përfshijnë lëvizjen, mbajtjen e kyçit të këmbës në një pozicion të ngritur dhe lëvizjen e kyçit të këmbës tuaj butësisht për 10 deri në 20 sekonda çdo orë kur personi mund të jetë zgjuar.

Një person duhet gjithashtu të shmangë periudhat e gjata në këmbë. Pas 48 orësh, një person mund të përdorë më shumë këmbën e tij. Megjithatë, nëse dhimbja dhe ënjtja vazhdojnë, duhet bërë një vizitë tek mjeku.

Top Channel