Studim i ri/ Pandemia e COVID-19 mund të ketë origjinën nga qentë rakun në Kinë

18/03/2023 13:40

Tre vjet pasi COVID-19 gjunjëzoi botën, komuniteti shkencor vazhdojnë të kenë ende opinione të ndryshme për origjinën e virusit, pavarësisht nga konsensusi se ai u prodhua brenda Institutit të Virologjisë Wuhan gjatë kërkimit të fitimit të funksionit.

Një analizë e re e materialit gjenetik nga tregu famëkeq i lagësht Wuhan tregon për një fajtor të ri që mund të ketë shkaktuar Covidin, qeni rakun.

Sipas një raporti të ri në Atlantik, analiza e sekuencave gjenetike të mbledhura nga tregu në Janar 2020 tregon se qentë rakun që shiten në mënyrë të paligjshme në Tregun e Shitjes me Shumicë të Ushqimit të Detit Huanan mund të kenë bartur dhe derdhur virusin në shpërthimin e pandemisë.

Megjithatë, studiuesit që kryen analizën kanë shprehur kujdes në lidhje me gjetjet e tyre, të cilat nuk vërtetojnë përfundimisht se qentë rakun origjina e virusit.

Ky zbulim është marrë me tallje nga disa politikanë dhe ekspertë ku shprehen se hipoteza e qenve rakun është thjesht një shpërqendrim nga provat e shumta se virusi nga origjinën nga një laborator.

Ndërkohë, sekuencat gjenetike thuhet se u nxorën nga tamponët e marra në tezgat e tregut menjëherë pasi ato u mbyllën nga autoritetet kineze pas përhapjes fillestare të virusit.

“Kjo me të vërtetë forcon rastin për një origjinë natyrore,” tha Seema Lakdawala, për gazetën virologu në Universitetin Emory.

Qentë rakun janë gjitarë të vegjël, vendas në Azinë Lindore dhe ngjajnë me dhelprat. Kafshët thuhet se ishin shitur ilegalisht në tregun e lagësht prej vitesh.

Sekuencat gjenetike u postuan në një bazë të dhënash të quajtur GISAID nga studiues të lidhur me Qendrën e Kinës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve javën e kaluar.

Ata u vunë re shpejt nga studiuesit të cilët i shkarkuan nga baza e të dhënave dhe filluan një analizë. Ditë më vonë, sekuencat gjenetike u hoqën në mënyrë misterioze nga GISAID pa shpjegime.

Analiza e sekuencave gjenetike është udhëhequr nga Kristian Andersen, një virolog në Institutin Kërkimor Scripps në Kaliforni; Edward Holmes, një biolog evolucionar në Universitetin e Sidneit në Australi; dhe Michael Worobey, një virolog në Universitetin e Arizonës.

Sipas Atlantic, treshja zbuloi se disa sipërfaqe brenda dhe rreth një tezge në treg, duke përfshirë dhe një karrocë, prodhuan mostra pozitive ndaj virusit që përmbanin gjithashtu material gjenetik nga qen rakun.

Është hera e parë që gishti drejtohet te kafsha e ngjashme me dhelprën si një mikpritës i mundshëm i virusit,  megjithëse studiuesit kanë shprehur kujdes në lidhje me gjetjet e tyre.

“Përzierja e materialit gjenetik nga virusi dhe kafsha nuk provon se vetë një qen rakun ishte i infektuar. Dhe edhe nëse një qen rakun do të ishte infektuar, nuk do të ishte e qartë që kafsha kishte përhapur virusin te njerëzit”, ka raportuar New York Post për këtë hulumtim.

Top Channel