Nga fëmijëria në moshën madhore, ne priremi të nënvlerësojmë dhe të injorojmë fuqinë e gjumit për shëndetin dhe mirëqenien tonë të përgjithshme.

Gjumi luan një rol jetik në ruajtjen e shëndetit tonë fizik dhe mendor dhe në parandalimin e shfaqjes së sëmundjeve kronike, drejtpërdrejt dhe tërthorazi.

Mungesa e gjumit mund të çojë në sëmundje kronike dhe mund të jetë e dëmshme për shëndetin e përgjithshëm në planin afatgjatë. Prandaj, Dr Vishal Sehgal, President i Portea Medical, ndan katër përfitime të rëndësishme të gjumit për një shëndet më të mirë.

Shtimi në peshë: Mungesa e gjumit adekuat shoqërohet me rritje të niveleve të grelinës, hormonit të urisë, mbajtjes së kripës dhe shënuesve inflamatorë. Një arsye tjetër është se kur një person është i privuar nga gjumi, ata priren të jenë të lodhur dhe, për rrjedhojë, më pak të prirur për të qëndruar aktiv dhe për të ushtruar gjatë ditës. Kështu, njerëzit që flenë më pak se 7 orë në ditë mund të kenë një indeks më të lartë të masës trupore (BMI) dhe janë të prirur për shtim të shpejtë në peshë.

Rrezik për kancer: Ritmi cirkadian rregullon ciklin gjumë-zgjim, i cili kontrollohet nga ora e brendshme e trupit. Privimi kronik i gjumit ose ndërprerja e ritmit cirkadian mund të ndërhyjë në aftësinë e trupit për të riparuar ADN-në e dëmtuar, duke çuar në një rrezik të shtuar të kancerit. Përveç kësaj, problemet në ciklin e gjumit mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të kancerit përmes mekanizmave të ndryshëm, duke përfshirë shtypjen e sistemit imunitar, rritjen e inflamacionit dhe uljen e prodhimit të melatoninës. Prandaj, zakonet e shëndetshme të gjumit mund të zvogëlojnë rrezikun e kancerit dhe të ruajnë shëndetin optimal.

Shëndeti i zemrës: Gjumi me cilësi të mirë ndihmon në ruajtjen e metabolizmit të glukozës dhe redukton ndjeshmërinë ndaj insulinës. Në të kundërt, kur një person nuk fle mirë, e kombinuar me çështje të tjera të stilit të jetesës, rrit rrezikun e zhvillimit të diabetit mellitus të tipit 2. Me kalimin e kohës, diabeti mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe presionit të lartë të gjakut. Koha më e shkurtër e gjumit shoqërohet gjithashtu me një rritje të gjasave për aterosklerozë, e cila çon në bllokimin e arterieve dhe pengimin e rrjedhjes së gjakut në zemër.

Sistemi imunitar:  Gjatë gjumit, trupi çliron neurotransmetues, si serotonina dhe dopamina, kritike për rregullimin e humorit, sjelljes dhe funksionit kognitiv. Gjumi gjithashtu luan një rol vendimtar në sistemin imunitar, me hulumtime që tregojnë se ai mund të rrisë prodhimin e qelizave imune dhe antitrupave që luftojnë infeksionet dhe sëmundjet.

Modelet tuaja të gjumit mund të ndikojnë shumë në përcaktimin e shëndetit dhe mirëqenies suaj të përgjithshme. Përveç shumë riparimeve që ndodhin brenda trupit dhe trurit, gjumi gjithashtu siguron që ne të qëndrojmë gjithmonë në krye të shëndetit tonë mendor. Është pa mëdyshje procesi biologjik më jetik dhe një ilaç natyral për të gjitha gjërat që lidhen me shëndetin tonë fizik dhe psikologjik.

Top Channel