Pikat në sy dhe lotët artificialë po shkaktojnë në SHBA vdekje, verbëri dhe qelb në sy

17/03/2023 09:45

Zyrtarët amerikanë të shëndetësisë thonë se pikat e syrit mund të kenë vrarë një person dhe kanë plagosur rëndë disa të tjerë për shkak të kontaminimit bakterial rezistent ndaj ilaçeve.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) kanë identifikuar 68 pacientë në 16 shtete me një lloj të rrallë të Pseudomonas aeruginosa.

Ky lloj nuk ishte gjetur kurrë në SHBA përpara këtij shpërthimi të fundit. Përveç një vdekjeje, tetë pacientë kanë pësuar humbje të shikimit dhe katër i janë hequr sytë me operacion.

Shumica e pacientëve të diagnostikuar me infeksion raportuan se përdornin pika syri dhe lot artificial, sipas CDC, sipas BBC.

Dhjetë marka të ndryshme fillimisht u identifikuan si të lidhura ndoshta me shpërthimin, tha CDC. Pikat e syve që prodhohen në Indi dhe importohen në SHBA me dy marka u nxorrën më pas nga raftet në Janar dhe Shkurt.

Në Janar, CDC paralajmëroi njerëzit që të ndalonin përdorimin e lotëve artificialë EzriCare dhe lotët artificialë të Delsam Pharma. Muajin tjetër, kompania që zotëron markat Global Pharma, lëshoi një tërheqje vullnetare pas një rekomandimi zyrtar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA).

Shishet e hapura të marra nga pacientët u gjetën përmes testimit që përmbajnë bakteret, tha CDC. Shishet e pahapura aktualisht janë duke u testuar për të përcaktuar nëse ka ndodhur kontaminim gjatë procesit të prodhimit.

Javën e kaluar, një grua në Florida paditi kompaninë e barnave, duke pretenduar se një infeksion që ajo pësoi pasi përdori produktin e tyre i detyroi mjekët t’i hiqnin njërin sy.

Avokatja e gruas fajësoi ndotjen për mungesën e konservantëve në pikat e syrit.

“Ka shumë më tepër njerëz që kanë pësuar infeksione që nuk janë të vetëdijshëm,” tha avokatja Natasha Cortes për NBC News.

Top Channel