Të prekurit nga Covid i gjatë, të rrezikuar nga probleme të zemrës dhe mushkërive, zbulon studimi

03/03/2023 19:26
SAN FRANCISCO, CALIFORNIA - MARCH 12: Medical personnel secure a sample from a person at a drive-thru Coronavirus COVID-19 testing station at a Kaiser Permanente facility on March 12, 2020 in San Francisco, California. Kaiser Permanente has opened a drive-thru Coronavirus test station where patients who are exhibiting signs and symptoms of the Coronavirus can be referred by a physician to be tested. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images) *** BESTPIX ***

Hulumtimet e reja po tregojnë se disa grupe janë ende duke ndjerë ndikimet afatgjata të Covid-19

Individët që përjetojnë gjatë Covid janë në rrezik të lartë për një sërë rezultatesh negative shëndetësore, duke përfshirë një rrezik të dyfishuar të vdekjes, sipas një studimi të ri të publikuar të premten në JAMA Health Forum.

Studimi shqyrtoi të dhënat e 13,435 të rriturve që kanë kaluar Covid të gjatë dhe 26,870 pa Covid-19 gjatë një periudhe 12-mujore.

Ata me Covid të gjatë kishin afërsisht dy herë më shumë gjasa të përjetonin ngjarje kardiovaskulare, duke përfshirë aritmi, goditje në tru, dështim të zemrës dhe sëmundje të arterieve koronare. Gjendjet pulmonare ishin gjithashtu të zakonshme. Rreziku i embolisë pulmonare u trefishua më shumë, ndërsa rreziku i COPD dhe astmës së moderuar ose të rëndë pothuajse u dyfishua për ata me Covid të gjatë.

“Ne e dimë nga literatura e botuar se Covid-i i gjatë mund të rezultojë në lodhje, dhimbje koke dhe çrregullim të vëmendjes”, tha Dr. Andrea DeVries, autori kryesor i studimit.

“Ndërsa këto kushte janë shqetësuese, rezultatet nga ky studim tregojnë për rezultate edhe më shqetësuese që mund të ndikojnë rëndë në cilësinë dhe gjatësinë e jetës për individët me Covid të gjatë’, shtoi ai.

Sipas hulumtimit nga CDC , një në pesë të mbijetuar të Covid-19 të moshës 18 deri në 64 vjeç dhe një në katër të mbijetuar 65 vjeç ose më të vjetër përjetojnë një problem shëndetësor të vazhdueshëm që mund t’i atribuohet infeksionit Covid-19.

Covid-i i gjatë është shoqëruar me më shumë se 200 shenja dhe simptoma. Ekspertët thonë se pasojat shëndetësore mund të zgjasin nga muaj në vite.

Hulumtimet kanë treguar se riinfeksioni me Covid rrit ndjeshëm rrezikun e vdekjes, shtrimit në spital dhe pasojat shëndetësore të një individi nga Covid-i i gjatë. Për shembull, rreziku i çrregullimeve kardiovaskulare rritet nga 1.6 me një infeksion, në 3.0 me dy infeksione dhe 4.8 me tre ose më shumë infeksione.

“Po tregon se nuk është sikur keni Covid një herë dhe më pas nëse nuk sëmureni rëndë ose nuk zhvilloni gjatë Covid nga ai infeksion i parë, bregdeti është i pastër,” tha Czeisler, i cili nuk ishte i përfshirë në studim. .

Faktorë të tjerë rreziku për një kohë të gjatë Covid përfshijnë moshën më të madhe, të qenit femër, përdorimin e duhanit, indeksin më të lartë të masës trupore dhe përjetimin e më shumë simptomave gjatë sëmundjes akute Covid-19. Vaksinimi para infeksionit është shoqëruar me një ulje të rrezikut të Covid-it të gjatë, sipas hulumtimeve të mëparshme .

Autorët e studimit thonë se këto gjetje kërkojnë përpjekje të vazhdueshme për të parandaluar infeksionet Covid-19 dhe monitorim të përmirësuar të shëndetit të individëve pas një infeksioni.

“Përparimi më i madh është se Covid-i i gjatë është një gjendje shëndetësore që ne duhet të vazhdojmë ta studiojmë dhe ta marrim seriozisht,” tha DeVries.

Top Channel