5 këshillat kryesore për të trajtuar ftohjen dhe gjëja që nuk duhet ta bëni kurrë

03/02/2023 17:21

Një farmaciste ka zbuluar pesë këshillat kryesore për të trajtuar një ftohje dhe diçka që nuk duhet ta bëni kurrë.

Farmacistja Farah Ali thotë se çelësi për të luftuar sëmundjen e bezdisshme të dimrit është të pushoni shumë dhe të qëndroni në shtëpi nëse nuk ndiheni shumë mirë për të kryer detyrat e përditshme. Farmacistja tha se kjo do të thotë të mos shkoni në punë nëse ndiheni nën mot. Farah tha:

“Në këtë sezon të ftohtë dhe me kollë, është kaq e rëndësishme të kujdeseni për veten kur ndjeni simptoma të zakonshme të ftohjes, si p.sh. një kollë që shfaqet dhe të merrni masa paraprake nëse keni nevojë të shkoni në punë. Kjo mund të jetë marrja e ndonjë ilaçi të përshtatshëm, mbajtja e distancës nga kolegët dhe mos harroni të lani duart për të mbajtur larg mikrobet.”

Farmacisti po fliste pasi u zbulua se tre të katërtat e punëtorëve ende ndihen të detyruar të vijnë në punë kur kanë të ftohtë megjithëse 57% do ta preferonin nëse kolegët e tyre nuk do ta bënin. Një sondazh, me 2,000 të rritur të punësuar, zbuloi se shumë ende ndiejnë nevojën për të ‘përballuar’ me qëndrime që duket se kthehen në mënyrat e tyre para pandemisë. Dhe 38% e atyre me kolegë mendojnë të hyjnë vetëm për t’u treguar atyre dhe shefit të tyre se janë vërtet të sëmurë.

Frika për t’u parë si ‘të pabesueshëm’ (42%), lënia e të tjerëve në baltë (41%) dhe të kesh shumë për të bërë (34%) janë gjithashtu arsye për të mos thirrur të sëmurë. Studimi, i porositur nga marka e kollës Bronchostop, zbuloi gjithashtu se 21% duan të tregojnë se sa të përkushtuar janë, ndërsa 18% nuk u besojnë të tjerëve që ta bëjnë punën e tyre siç duhet. Por 59% gjithashtu mendojnë se mënyra më e mirë për të kapërcyer një ftohje është të vazhdoni pavarësisht, dhe 61% e bindin veten se nuk janë në të vërtetë aq të sëmurë.

Megjithatë, 43% mendojnë se është ‘egoiste’ kur kolegët vijnë kur janë të sëmurë me kollën që rezulton të jetë bezdisja më e madhe. Mosmbulimi i gojës gjatë kollitjes ose teshtitjes (46%) dhe moslarja e duarve më pas (36%) janë gjithashtu zhgënjime të zakonshme, siç është mospërdorimi i fasuleve (35%). Farah, e cila është gjithashtu një zëdhënëse e Bronchostop, tha:

Në dy vitet e fundit, perceptimi i kollës së zakonshme ose të ftohtit ka ndryshuar. Me punë më fleksibël në vend dhe një fokus të shtuar në mirëqenien, shumë mendojnë se kolegët që ndihen nën motin duhet të qëndrojnë në shtëpi për të pushuar dhe për t’u rikuperuar.

Studimi zbuloi gjithashtu se 49% e të rriturve që punojnë me kolegët nuk do të kishin asnjë shqetësim nëse i thoshin një kolegu të sëmurë se duhej të qëndronte në shtëpi. Dhe ndoshta me të drejtë, pasi 48% besojnë se kanë marrë një të ftohtë nga një koleg në 12 muajt e fundit. Megjithatë, shumë nga të anketuarit nuk duket se zbatojnë të njëjtin nivel të të kuptuarit për veten e tyre.

Gjatë 12 muajve të fundit, punëtori mesatar ka qenë në punë mesatarisht katër herë me simptoma të tilla si kollë, rrjedhje hundësh, dhimbje koke ose dhimbje fyti. Hulumtimi, i kryer përmes “OnePoll”, zbuloi gjithashtu se 24% e atyre që kanë pasur një ftohje janë përpjekur në mënyrë aktive ta mbajnë sekret gjendjen e tyre.

Hulumtimi, i kryer përmes OnePoll, zbuloi gjithashtu se 24% e atyre që kanë pasur një ftohje janë përpjekur në mënyrë aktive ta mbajnë sekret gjendjen e tyre. Dëshira për t’u parë si i besueshëm (31%) dhe puna në një punë konkurruese (29%) janë ndër arsyet pse.

Top Channel