Kontrolloni llojin e kanellës që konsumoni, pasi një lloj i tyre mund të ketë edhe efekte anësore

31/01/2023 13:57

Kanella, një nga erëzat më të njohura, nuk është vetëm aromatike, por ka edhe plot përfitime shëndetësore.

Ajo hyn tek produktet e lira dhe që është i disponueshëm gjerësisht në shumicën e supermarketeve. Megjithatë, mund të mos e kuptoni se ndoshta ai lloj që po përdorni është një varietet i rremë kanelle dhe jo lëvore e vërtetë.

Kanella nxirret nga lëvorja e pemës së kanellës, e përdorur kryesisht në receta tradicionale, ilaçe, çajra, kapsula dhe ekstrakte. Duke qenë e pasur me antioksidantë dhe përbërës të tjerë të dobishëm, kanella ndihmon në kontrollin e sheqerit në gjak, mbron nga sëmundjet e zemrës dhe redukton inflamacionin.

Ekzistojnë dy lloje kryesore të kanellës:

  1. Kanella Ceilon, e njohur edhe si kanella e vërtetë
  2. Kanella Cassia, e cila është një varietet i zakonshëm që përmban një toksinë që është e dëmshme nëse hani shumë prej saj.

Pasi erëza është prerë nga lëvorja dhe kërcelli i pemëve të kanellës, lëvorja e brendshme nxirret dhe pjesët drunore hiqen. Kur thahet, formon shirita që rrotullohen në role, të quajtura shkopinj kanelle. Këto shkopinj mund të bluhen për të formuar pluhur kanelle. Era dhe shija e veçantë e kanellës janë për shkak të pjesës vajore, e cila është shumë e lartë në përbërjen e cinamaldehidit.

Ekspertët thonë se ky përbërës është përgjegjës për shumicën e efekteve të fuqishme të kanellës në shëndet dhe metabolizëm. Kanella Cassia, e cila nxirret nga Cinnamomum cassia, njihet edhe si kanella kineze. Ka një ngjyrë kafe-të kuqe më të errët me shkopinj më të trashë dhe një strukturë më të ashpër. Konsiderohet të jetë me cilësi më të ulët dhe disponohet me çmim të ulët në të gjitha dyqanet.

Kanella Ceilon, nga ana tjetër, njihet si kanella e vërtetë. Një vendas i Sri Lankës dhe Indisë jugore, erëza është bërë nga lëvorja e brendshme e pemës Cinnamomum verum. Është me ngjyrë kafe-kafe dhe përmban shumë shkopinj të ngushtë me shtresa të buta. Thuhet se është me cilësi dhe cilësi të lartë, por përdoret më rrallë për shkak të kushtimit të tij. Kanella Ceilon është gjithashtu e përshtatshme për ëmbëlsira dhe pjata të ëmbla për shkak të aromës së saj delikate dhe pak të ëmbël.

Sipas ekspertëve, kanella kasia përbëhet nga një përbërës i njohur si Coumarin, i cili mund të jetë jashtëzakonisht i dëmshëm në doza të mëdha. Sipas studimeve, kumarina e gjetur te brejtësit mund të shkaktojë dëmtime të veshkave, mëlçisë dhe mushkërive dhe mund të jetë edhe fatale. Edhe pse ende po hulumtohet, shumë ekspertë thonë se kumarina mund të shkaktojë edhe kancer.

Sipas Bibliotekës Kombëtare të Mjekësisë, Marrja Ditore e Tolerueshme (TDI) e kumarinës dikur ishte 0.2 mg/lb (0.5 mg/kg) e peshës trupore. Tani është reduktuar në 0.05 mg/lb (0.1 mg/kg). Cassia përmban afërsisht 1 për qind kumarinë, ndërsa Ceiloni përmban vetëm 0,004 për qind, ose 250 herë më pak. Kështu, ekspertët e shëndetit sugjerojnë që nëse jeni konsumator i rregullt i kanellës, atëherë ajo duhet të jetë Ceylon dhe jo kasia.

Top Channel