Nëse mendonit se dieta vegjeteriane është e shkëlqyer gjatë shtatzënisë, studimi i ri vërteton të kundërtën

30/01/2023 16:26

Një studim nga spitali “Queen Mary” në Lucknow ka pohuar se disa pesticide janë gjetur në qumështin e grave shtatzëna, të cilat ishin përgjegjëse për vdekjen e gati 111 të porsalindurve në dhjetë muajt e fundit në rrethin Maharajganj, Indi.

Hulumtimi i spitalit “Queen Mary” zbuloi se pesticidet u gjetën në qumështin e grave shtatzëna. Testet u kryen mbi 130 gra shtatzëna vegjetariane dhe jo vegjetariane për të gjetur shkakun e vdekjes së foshnjave.

Hulumtimi, i cili u krye nga Profesor Sujata Dev, Dr Abbas Ali Mehndi dhe Dr Naina Dwivedi, u botua gjithashtu në revistë “Environmental Research General”. Ai deklaroi se më pak pesticide u gjetën në qumështin e grave vegjetariane sesa në ato jovegjetariane. Megjithatë, pesticide janë gjetur ende në qumështin e gjirit të grave që qëndrojnë larg ushqimit jo-vegjetarian. Arsyeja e pesticideve në qumësht është kultivimi kimik, thuhet në hulumtim.

Lloje të ndryshme pesticidesh dhe kimikatesh futen në perimet dhe kulturat e gjelbra. Kafshëve gjithashtu u injektohen suplemente dhe kimikate të cilat kanë çuar në formimin e pesticideve në qumështin e një gruaje që ha ushqim jo vegjetarian.

Pesticidet e pranishme në qumështin e gjirit të një gruaje që ha ushqime jo-vegjetariane ishin trefish më të larta se ato të një gruaje vegjetariane.

Hulumtimi tha se ndërsa një i porsalindur nuk ha mish apo produkte të tij, pesticidet ende arrijnë në trupin e tij/saj përmes qumështit të nënës. Qumështi i gjirit, i cili përmban një sasi të caktuar të pesticideve brenda tij i ka dëmtuar rëndë foshnjat.

Ndërkohë, magjistrati i rrethit ka formuar një komitet prej tre anëtarësh nën kryesimin e Zyrtarit Kryesor të Zhvillimit (CDO) për të gjetur arsyen e rritjes së shkallës së vdekshmërisë.

Ekipi do të hetojë gjithashtu rritjen e shifrave të raporteve të vdekshmërisë amtare dhe foshnjore. Ata gjithashtu do të gjejnë arsyen e vdekjes së të porsalindurve.

Top Channel