Nga rripat e sigurimit tek alternativat ndaj pirjes së duhanit, reduktimi i dëmit është aplikimi i produkteve dhe sjelljeve më pak të dëmshme për të kufizuar efektet negative të substancave dhe mallrave të konsumit të përditshëm.

Harm Reduction International e përkufizon reduktimin e dëmit si “si një metodë që fokusohet në ndryshimin pozitiv dhe punën me njerëz pa gjykim, shtrëngim (ose) diskriminim.”

Zbatimi i parimit për të rriturit që pinë duhan, reduktimi i dëmit të duhanit (THR) u siguron të rriturve “të cilët nuk dëshirojnë ose nuk janë në gjendje të lënë duhanin,  produkte më pak të dëmshme nikotine”.

Gerry Stimson, një mbështetës i reduktimit të dëmit, vuri në dukje se të gjithë ata që punojnë për të çuar përpara këtë parim “duhet të ndërtojnë aleanca me ata që punojnë në të drejtat e njeriut, të eksplorojnë sfidat sipas legjislacionit ndërkombëtar, rajonal dhe kombëtar dhe të vendosin reduktimin e dëmit të duhanit si themelor për të drejtën për shëndet”.

Një pjesë themelore e të drejtave dhe lirive të njeriut është të jetuarit me dinjitet dhe e drejta e shëndetit. Për ata që nuk kanë qenë në gjendje të lënë duhanin, aftësia e tyre për të jetuar një jetë të shëndetshme reduktohet në mënyrë drastike.

“Nevoja për t’u kushtuar vëmendje të rriturve që pinë duhan është veçanërisht e rëndësishme nga këndvështrimi i drejtësisë sociale,” vunë në dukje 15 presidentë të kaluar të Shoqatës për Kërkime mbi Nikotinën dhe Duhanin. Të drejtat e njeriut, si dhe shëndeti publik, duhet të merren parasysh gjatë përcaktimit të politikës së shëndetit publik.

Është koha për të mirëpritur këdo që dëshiron të bëjë diçka në lidhje me situatën e duhanpirjes. Pasi në fund siç shprehet edhe Stimson “ajo që përfiton nga praktikat e reduktimit të dëmit, është shoqëria”.

Top Channel