Bie inflacioni në Eurozonë/ Qëndron në nivelin e 9.2 përqind, shkak rënia e çmimit të gazit

06/01/2023 18:46

Inflacioni në eurozonë bie sërish në shifra një shifrore ndërsa tendenca rënëse vazhdon   

Inflacioni vjetor në të gjithë eurozonën ra përsëri në numra një shifror dhe qëndroi në 9.2% deri në fund të dhjetorit, sipas nga Eurostat të premten.

Rënia vjen pasi çmimet e gazit, një nga shtytësit kryesorë pas inflacionit rekord të vitit të kaluar, u kthyen në nivelet e paraluftës mes motit jashtëzakonisht të ngrohtë që përfshiu Evropën.

Edhe pse lajmi mund të shihet si një zhvillim pozitiv, norma e inflacionit të eurozonës përfaqëson pothuajse pesëfishin e objektivit prej 2% të vendosur nga Banka Qendrore Evropiane (BQE).

Banka muajt e fundit ka rritur normat e interesit me një ritëm agresiv për t’i bërë shpenzimet më të shtrenjta dhe për të zbutur çmimet në rritje.

“Ne jemi të gatshëm të rregullojmë të gjitha instrumentet tona brenda mandatit tonë për të siguruar që inflacioni të kthehet në objektivin tonë afatmesëm të inflacionit,” tha muajin e kaluar presidentja e BQE Christine Lagarde.

Megjithatë, shumica e shteteve anëtare që përdorin euron si monedhë, panë një rënie të inflacionit gjatë muajit të kaluar, me një rënie të dukshme në Gjermani, nga 11.3% në nëntor në 9.6% në dhjetor.

Kështu, shifrat e fundit nga Eurostat paralajmërojnë një “prirje në ndryshim të inflacionit” drejt një rënieje të vazhdueshme.

Top Channel