Presidenti gjerman, vizitë në Tiranë/ “Procesi i Berlinit për të përshpejtuar integrimin në Bashkimin Evropian”

01/12/2022 15:06

Pas festave të nëntorit  në Tiranë për herë të parë një president gjerman zbarkoi në tokë shqiptare. 

Pas ceremonisë shtetërore  që Bajram  Begaj kishte rezervuar për homologun e tij,  Steinmeier  zbuloi dhuratën e Gjermanisë për fundvit.  Mbështetja  në rrugëtimin drejt familjes evropiane.

SteinmeierJu premtoj zoti President se ne do vijojmë  t’ju mbështesim në kontekstin e reformave në procesin e anëtarësimit.  Besoj se qartësisht në Shqipëri,  por ne edhe ne mbarë rajonin e Ballkanit Perëndimor është perceptuar qartësisht se  ne e shfrytëzojmë procesin e Berlinit për të përshpejtuar rrugën e integrimit europian.

Gjermania  e cila ia doli  të rizgjojë  procesin  e Berlinit, e sheh këtë nismë si të vetmen që mund të afrojë vendet e Ballkanit Perëndimor me Bashkimin Europian. Top Channel  e pyeti Presidentin Begaj nëse do i kërkonte qeverisë shqiptare të ndryshojë qasje ndaj Ballkanit te Hapur.

Begaj: Nuk është se mund t’i jap ndonjë këshillë qeverisë për Ballkanin e Hapur apo procesin e Berlinit. Procesi i Berlinit nga ana e qeverise është marrë seriozisht, dhe ka pranuar që vitin tjetër të mbahet në Tiranë, kjo tregon që qeveria shqiptare është e angazhuar dhe punon për gjetjen e rrugëve dhe marrëveshjeve të reja në këtë kohë.

Porosia gjermane për integrimit u përcoll edhe në Parlament.

Steinmeier: Ju lutem, vazhdoni  të punoni më tej në sprapsjen e korrupsionit dhe krimit të organizuar. Vijoni me reformën në drejtësi punoni para së gjithash përtej llogoreve ndërmjet opozitës dhe qeverisë. Punoni së bashku! Destinacion i përbashkët për anëtarësim në BE ia vlen në këtë përpjekje dhe sikundër deri tani, ju do të keni mbështetjen e mëtejshme të Gjermanisë.

Jo vetëm me parlamentaret, agjenda  e Presidentit gjerman ne Tiranë  përfshiu  edhe takimin me kryebashkiakun e Tiranës, bashkë me të cilin vendosi kurora me lule tek varreza e dëshmorëve.

Top Channel