Festat e fundvitit po afrojnë, tre mënyrat më të shpejta për të gatuar gjeldetin

30/11/2022 15:39

Ka një sërë mënyrash të sigurta për të shkrirë një gjeldeti, pavarësisht nëse keni disa ditë apo disa orë kohë.

Shumë prej nesh përdorin metodën e shkrirjes në ujë të nxehtë. Por kjo do t’i shpejtojë gjërat dhe në fakt mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve ushqimore dhe rritjen e baktereve. Këshillat e mëposhtme janë idealet për të shkrirë gjelin tuaj në mënyrë të sigurt dhe të shpejtë:

Si të shkrini një gjeldeti në frigorifer?

Edhe pse duhen disa ditë për të shkrirë një gjeldeti në frigorifer, është metoda më e zakonshme. Për një gjeldeti që peshon deri në 12 kilogramë, mund të duhen deri në tre ditë për t’u shkrirë. Por ia vlen. Gjeli i detit shkrihet në një temperaturë konstante të sigurt dhe të ulët dhe garantohet të shkrihet në mënyrë të barabartë kudo, që do të thotë gatim i njëtrajtshëm. Vendoseni gjelin e detit në paketimin e tij origjinal në një enë të cekët ose në një tigan pjekjeje. Sigurohuni që frigoriferi të jetë vendosur në 40 gradë ose më poshtë. Një rregull i përgjithshëm është se çdo katër kilogram gjeldeti të ngrirë do një ditë për t’u shkrirë. Pasi të shkrihet, gjeli do të ruhet deri në dy ditë në frigorifer.

Si të shkrini një gjeldeti duke përdorur ujë të ftohtë?

Ky opsion është i dyti më i mirë për shkrirjen e gjelit të detit. Në varësi të madhësisë së gjelit, mund të jetë një provë relativisht e shpejtë prej disa orësh, ose mund të zgjasë deri në 12 orë. Por nëse keni qenë në hap me mënyrën më të mirë për të gatuar një gjeldeti, e dini se është më mirë të mos gatuani një zog gjigant. Kjo metodë kërkon më shumë kujdes për fëmijët për shkak të sigurisë ushqimore. Uji duhet të qëndrojë i ftohtë në rreth 40 gradë dhe për të ruajtur këtë temperaturë të ftohtë rekomandohet të ndërroni ujin çdo 30 minuta.

Vendoseni gjelin e detit, ende në paketimin e tij, me gjoksin poshtë dhe zhyteni në ujë të ftohtë. Peshojeni nëse është e nevojshme për ta zhytur plotësisht. Kontrolloni temperaturën e ujit me një termometër të menjëhershëm çdo 30 minuta dhe ndryshoni ujin nëse është mbi 40 gradë. Për një zog 12 kilogramësh, kjo është rreth gjashtë orë. Kujdesuni për ndonjë grisje në paketim, pasi lëngjet e gjelit të detit do të rrjedhin në ujë dhe mund të kontaminojnë çdo gjë që prek. Pastroni tërësisht lavamanin dhe nëse nga qesja fillojnë të rrjedhin lëngjet. Gjeli i shkrirë duhet të gatuhet menjëherë në këtë rast.

Si të shkrini një gjeldeti në mikrovalë?

Nëse nuk keni kohë ta shkrini gjelin e detit në frigorifer dhe koha po mbaron, shkrini gjelin e detit në mikrovalë. Paralajmërimi është se duhet të jetë një gjeldeti i vogël, ose gjoksi ose këmbët e gjelit të detit, sepse duhet të futet në mikrovalë dhe duhet të gatuhet menjëherë pas shkrirjes. “Departamenti Amerikan i Bujqësisë” sugjeron që së pari të kontrollohet manuali i pronarit të mikrovalës për t’u siguruar që gjeli i detit përshtatet, sa minuta për kile duhet vendosur dhe niveli i fuqisë që nevojitet. Hiqni të gjithë paketimin nga gjeli i detit dhe vendoseni gjelin në një enë të sigurt për mikrovalë, e cila është mjaft e thellë për të kapur lëngjet. Përdorni funksionin e shkrirjes për peshën e gjelit të detit dhe rrotullojeni shpesh. Duhen rreth gjashtë minuta për kile që një gjeldeti të shkrihet plotësisht, që është pak më shumë se një orë për një gjeldeti prej 12 kilogramësh. Është e rëndësishme të pastroni mikrovalën tërësisht pasi të keni hequr gjelin.

Top Channel