Vijon kalvari i vuajtjeve për ukrainasit, ulje temperaturash dhe ndërprerje energjie: Nuk kanë me çfarë të ngrohen

27/10/2022 17:07

Një valë sulmesh ruse në infrastrukturën e energjisë ka lënë disa komunitete ukrainase pa ngrohje, ujë dhe energji elektrike.

Zyra e OKB-së për Koordinimin e Çështjeve Humanitare (OKB-OCHA) dhe Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq (KNKK) janë të shqetësuara për ndikimin e tij, pasi moti i ftohtë ka nisur.

“Ne jemi jashtëzakonisht të shqetësuar për ndikimin humanitar të sulmeve të vazhdueshme në infrastrukturën energjetike pasi ato privojnë komunitetet nga nxehtësia dhe uji ashtu si temperaturat po bien“, i tha CNN zëdhënësja e OKB-së, Anna Jefferys.

Sulmet me raketa kanë shënjestruar termocentralet dhe rrjetin elektrik të Ukrainës javët e fundit, duke çuar në ndërprerje të furnizimit me ujë.

Presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky ka deklaruar se më shumë se një e treta e sektorit energjetik të vendit është shkatërruar.

Jefferys tha se OKB-ja ishte veçanërisht e shqetësuar për ata që kishin qëndruar në shtëpitë e tyre pranë vijës së frontit të Ukrainës, shumë prej të cilëve janë të moshuar, të paaftë fizikisht ose të sëmurë kronik.

“Ne jemi veçanërisht të shqetësuar për njerëzit në rajonet lindore dhe jugore, të cilët kanë pësuar granatime të pamëshirshme për muaj të tërë dhe kanë mbetur krejtësisht të traumatizuar. Aftësia e tyre për t’u përballur është e dobët”, u shpreh ajo.

KNKK u bëri jehonë shqetësimeve të OKB-së, duke thënë se sulmet ndaj infrastrukturës ukrainase kanë çuar në vuajtje banorët, pas uljeve të temperaturave.

“Në të gjithë Ukrainën, rrjetet e energjisë elektrike janë të lidhura drejtpërdrejt me sistemet e ujit, që do të thotë se kur energjia elektrike është ndërprerë, banorët gjithashtu nuk kanë qasje në ujë në shtëpitë dhe vendet e tyre të biznesit. Kjo tashmë po shkakton vuajtje të thellë për civilët, pasi temperaturat filluan të bien ndjeshëm. Me mbylljen e dimrit, njerëzit në të gjithë vendin do të luftojnë për të përmbushur nevojat e tyre bazë si të kesh ujë të pijshëm të pastër, të qëndrojnë ngrohtë, të përdorin energji elektrike ose gatim”, tha Achille Després, zëdhënësja e KNKK-së në Ukrainë.

Top Channel