Kryeministri shqiptar, Edi Rama dhe Mark Rutte, kryeministri i Holandës thanë se Komuniteti Politik Europian është një ide e mirë.

Në një intervistë për Politico.eu, Kontinenti duhet të krijojë të ardhmen e tij dhe e vetmja mënyrë për ta bërë këtë është duke punuar së bashku si anëtarë demokratë të familjes evropiane.

24 shkurt, ndërkohë Rusia nisi pushtimin e saj brutal Ukrainës, Europa u përball me zgjimin e beftë se paqja kontinent nuk është e garantuar. Kjo luftë e pashembullt dhe e pajustifikuar është sulm kundër rendit juridik ndërkombëtar dhe, si e tillë, përbën një kërcënim për lirinë dhe sigurinë tonë

 Me këtë luftë, presidenti rus, Vladimir Putin, shpresoi mbillte përçarje midis vendeve Europës, por, fakt, ia doli marrë kundërtën. Ne qëndrojmë bashkuar, jo vetëm anëtarët e Bashkimit Europian, por gjitha vendet e Europës.  

Do bëjmë gjithçka brenda mundësive tona për ndihmuar Ukrainën rifitojë sovranitetin dhe integritetin e plotë territorial dhe do mbështesim rindërtimin e saj. Megjithatë, është fakt se agresioni i paprovokuar i Rusisë na detyron po ashtu reflektojmë mbi disa prej parimeve themelore ndajmë kontinentin tonë dhe mënyrës sesi mbrojmë sa mirë demokracinë dhe vlerat tona përbashkëta. Nevoja për një kundërpërgjigje europiane fortë, vazhdueshme e bashkuar është sot e nevojshme se kurrë.  

 Kjo është arsyeja pse ne e përkrahim plotësisht propozimin e presidentit Emmanuel Macron për një Komunitet PolitikEuropian (KPE).  

 KPE-ja duhet jetë vendi ku gjitha vendet demokratikeeuropiane mund diskutojnë shqetësimet dhe sfidat e përbashkëta dhe gjejnë zgjidhje. Komuniteti nuk duhet jetëburokratik, por elastik. Ai duhet orientohet jo nga agjendatfikse, por nga përparësitë na prekin gjithëve, përfshi luftën Ukrainë, varësinë energjetike dhe sigurinë ushqimore.  

 Ne kemi nevojë për një platformë e cila nuk u mbivendoset organizatave forta rajonale kemi tashmë Europë e nuk i vendin procesit mirëstrukturuar anëtarësimit BE për vendet kandidate. KPE-ja duhet jetë një hapësirë ku mund takohemi e bëjmë punë, pavarësisht nëse jemi anëtarë BE- apo jo.  

 Presim me shumë padurim mbledhjen tonë parë 6 tetor, qytetin e bukur Pragës dhe besojmë fort se kemi qysh fillim  një program rëndësishëm e ambicioz për diskutuar

 Ne vetë shohim potencial jashtëzakonshëm për zgjerimin dhe integrimin e rrjeteve energjisë dhe transportit kontinentit tonë dhe, KPE, mund diskutojmë sesi punojmë përshkuar drejt një sistemi energjetik europian ndërlidhur dhe me efekte zero klimë. Dhënia përparësi investimeve prodhimin europian energjisë do ndihmojë tej për përftuar pavarësi plotë nga eksportet ruse energjisë, ndërkohë , pa dyshim, brenda një afati shkurtër gjitha vendet europiane duhet punojnë për gjetur zgjidhje për rritjen e çmimeve energjisë.  

  njëjtën kohë, kriza e klimës mbetet një prej sfidave mëdha me cilat përballemikëtë mund ta shohim çdo ditë mbarë kontinentin. Kësisoj, na duhet bashkërendohemi edhe për çuar përpara ambicien e shprehur mbledhjen e Konferencës për Ndryshimin e Klimës (COP26), Glasgou, për financuar përshtatjen klimaterike vendeve zhvillim

  Një tjetër sfidë e madhe është siguria kibernetike. gjitha vendet tona përballen me kërcënime kibernetike, ndaj ne duhet forcojmë qëndresën e përbashkët kibernetike duke punuar me njëri tjetrin, për siguruar institucionet dhe rrjetet tona

 Pos këtyre sfidave, na duhet edhe investojmë një agjendë pozitive për ardhmen tonë përbashkët

  pari e kryesisht, kjo do thotë investim te rinjtë tanë. Kështu, ne duhet diskutojmë për kapacitete, konkurrueshmëri dhe qëndrueshmëri mbareuropiane arsimit lartë, kërkimit shkencor dhe novacionit  dhe kjo duhet bërë sa shpejt, pa asnjë vonesë. Duhet vazhdojmë nxisim shkëmbimet midis rinjve dhe bashkëpunimin midis universiteteve dhe mund ta shfrytëzojmë KPE- për ndarë praktikat mira këtë fushë.  

   fundi, duhet, po ashtu, diskutojmë sesi përmirësojmë tregtinë brenda Europës. Ne kemi nevojë për një kuadër fortë rritjes ekonomike dhe konvergjencës sociale çdo anë Europës. Është thelbësore mbështesim nismat rajonale e lokale bashkëpunimit ekonomik dhe investojmë ndërlidhjen rajonale transportit dhe tregtisë.  

 KPE-ja paraqet për ne një mundësi vendimtare për t’i parë sy sfidat e përbashkëta. Europa duhet t’i japë formë ardhmes vet dhe e vetmja mënyrë për ta bërë këtë është punojmë bashku si anëtarë demokratikë familjes europiane. Kur punojmë bashku, jemi fortë, sigurt, begatë. Kështu, Pragë, na lejoni ngremë një forum është gjithpërfshirës dhe efektivMund mbështeteni te përkrahja jonë për ta arritur këtë.

Top Channel