Gjukanoviç: Qëllimi i “Open Balkan” është zhdukja e Bosnje-Hercegovinës, Malit të Zi, Kosovës dhe Maqedonisë së Veriut

27/07/2022 20:35

Presidenti i Malit të Zi, Milo Gjukanoviç në një intervistë këtë të mërkurë, e cilësoi nismën “Open Balkan” si “shumë kontroverse”.

Sipas tij, është një skenar alternativ për të ardhmen e Ballkanit Perëndimor jashtë BE-së.

“Ne nuk kemi nevojë për këtë, ne kemi nevojë për anëtarësim në BE”, theksoi kreu i shtetit të Malit të Zi.

Sipas Vijesti, Gjukanoviç thotë se qëllimi i autorëve të idesë së Ballkanit të Hapur është zhdukja e Bosnje-Hercegovinës, Malit të Zi, Kosovës dhe Maqedonisë së Veriut dhe shtoi se do të përfundonte me “luftë dhe gjenocid”.

Ai tha se kryeministri malazez Dritan Abazoviç “do të gjykohet nga qytetarët, gjykatat dhe historia” nëse ai ndjek një politikë që është kundër interesave të Malit të Zi.

Gjukanoviç i tha medias Autonomija se Malit të Zi iu dha një shans për të përparuar në procesin e negociatave me Bashkimin Evropian duke shtuar se kjo është gjithashtu një rrugë drejt anëtarësimit në BE.

“Është logjike që Mali i Zi të jetë anëtari i parë i ardhshëm i BE-së, sepse në rrjedhën aktuale të negociatave është shumë më përpara se të gjitha vendet kandidate, përveç kësaj, nuk ka dyshime gjeopolitike”, tha Gjukanoviç.

Lidhur me pyetjen nëse Mali i Zi do të përfitojë nga ky shans, ai tha se kjo varet nga performanca e qeverisë dhe organeve të tjera shtetërore të Malit të Zi.

“Në këtë punë, aleati ynë nuk mund të jetë inferior ndaj iluzioneve se ky shans nuk është shumë i mundshëm dhe se BE-ja do të ndryshojë shpejt mendjen pasi të mësohet me luftën në Ukrainë”, tha Gjukanoviç.

Ai shtoi se alternativa e rrugës evropiane është e njohur dhe se kjo nënkupton një ngecje edhe më të thellë prapa nivelit evropian të zhvillimit ekonomik dhe demokratik dhe shqetësimeve të shpeshta të stabilitetit rajonal.

Gjukanoviç u shpreh se kjo është arsyeja se përse ai ishte kaq kritik ndaj vendimit të qeverisë për të nënshkruar Marrëveshjen me Kishën Ortodokse Serbe (KPS).

Sipas tij,  si në Mal të Zi ashtu edhe në vendet fqinje ka shumë që nuk duan ta shohin Malin e Zi si vend të qëndrueshëm, stabil, të begatë dhe anëtar të BE-së.

“Me këtë manovër të qeverisë ata morën një dhuratë nga ëndrrat e tyre historike. Cilido qoftë motivi për këtë, asnjë organ shtetëror apo individ nuk do të mund t’i shmanget përgjegjësisë historike“, theksoi Gjukanoviç.

Ai tha se ka shumë kontestime në lidhje me kontratën me KPS-në, “para së gjithash sepse ajo u miratua shpejt dhe pas shpine të publikut, pastaj falsifikimet historiografike me të cilat qëndrojnë KPS-ja, si instrumenti më i egër i nacionalizmit serb dhe imperializmi rus në Ballkan, po përpiqet të ndihmojë vjedhjen e historisë malazeze”.

Ai shtoi se shumë norma nga ajo kontratë janë në kundërshtim me Kushtetutën dhe ligjet sistematike të Malit të Zi.

“Dhe më lejoni të përsëris, Qeveria e Malit të Zi po përpiqet të legjitimojë shkatërrimin e Malit të Zi”, tha Gjukanoviç.

“Ata që nuk e shohin rajonin tonë në Evropë, nuk e shohin as demokracinë multietnike në Ballkan. Atyre u pëlqen ideja e ndryshimit të kufijve, homogjenizimi etnik dhe fetar brenda shteteve të zgjeruara. Si zakonisht, gjithçka fillon tradicionalisht nga ajo serbe. Kësaj radhe ‘botën serbe’ dhe ajo vazhdon me të njëjtat veprime të mëdha”, tha Gjukanoviç.

I pyetur për të komentuar deklaratën e kryeministrit të Malit të Zi, Dritan Abazoviç, i cili pas vizitës së tij në Beograd tha se me atë “vizitë historike” arriti të “rivendoste” marrëdhëniet mes dy vendeve, Gjukanoviç hodhi pyetjen “nëse çdo vizitë, mund të rivendoste marrëdhëniet e kontaminuara për gati dy shekuj”.

Kreu i shtetit malazez theksoi se Serbia ka pasur një “rol hegjemonik” në Ballkanin Perëndimor për dy shekuj.

Top Channel