Pse shfaqet herpsesi në buzë? Metodat si ta parandaloni dhe trajtoni

26/07/2022 22:48

Herpesi është një flluskë e vogël dhe e dhimbshme, e mbushur me lëng, që formohet në buzë ose rreth tyre dhe ndonjë herë edhe në gojë.

Simptomat shpesh fillojnë me një dhimbje në zonën ku ato shfaqen, më pas shfaqen disa gunga të cilat shpejt kthehen në flluska dhe në fund në plagë.

Herpesi zakonisht shërohet vetë brenda një ose tre javëve.

Këto plagë njihen edhe si flluska ethesh, ato zakonisht shfaqen në një grup, ndryshe nga një puçërr ose një plagë kanceri.

Nga se shkaktohet herpesi në buzë?

Plagët e dhimbshme rreth buzëve, shkaktohen nga virusi herpes simplex.

Edhe pse fjala “herpes” mund t’ju shqetësojë pasi klasifikohet si një sëmundje seksualisht e transmetueshme, ju mund të mos e keni marrë atë në rrugë seksuale.

Duhet të dini se herpesi është një virus i zakonshëm, i cili nuk mund të kurohet plotësisht.

Ju mund të përjetoni shfaqjen e këtyre plagëve, një ose disa herë gjatë jetës tuaj.

Disa shkaktarët mund të jenë:

Stresi, ndonjë sëmundje e pranishme, lodhja, ushqime të caktuara, ndryshimet hormonale, lëndimi (veçanërisht ai pranë gojës), infeksionet, reagimet alergjike dhe ekspozimi i tepërt në diell.

A është herpesi ngjitës?

Ekspertët e shëndeti thonë se ai është ngjitës dhe mund të përhapet përmes puthjes, seksit oral dhe formave të tjera të kontaktit lëkurë me lëkurë.

Dhe meqenëse është një virus i përjetshëm, mund ta transmetoni në çdo kohë edhe kur nuk keni plagë aktive.

Si mund ta kuptoni nëse keni herpes?

Nëse vëreni një grup plagësh të vogla mbi ose rreth buzëve, mund të jeni duke përjetuar një shpërthim të virusit.

Por nëse keni vetëm një plagë dhe nuk mund t’a kuptoni saktësisht se çfarë është, konsideroni të kryeni një vizitë mjekësore.

Si mund ti trajtoni këto plagë?

Plagët shpesh largohen vetë brenda pak javësh, por nëse dëshironi të lehtësoni simptomat tuaja, AgroWeb.org ju sugjeron të ndërmerrni disa hapa si më poshtë.

Merrni një ilaç antiviral

Meqenëse plagët shkaktohen nga një virus, ju mund të merrni ilaçe antivirale për t’i trajtuar ato.

Ekzistojnë disa kremëra ose ilaçe, të cilat janë mjaft efektive në përshpejtimin e kohës së shërimit.

Mjafton të konsultoheni me mjekun për të marrë rekomandimin e duhur.

Merrni një ilaç kundër dhimbjeve

Nëse plagët janë jashtëzakonisht të dhimbshme, ju mund të konsideroni marrjen ilaçeve kundër dhimbjeve të cilat janë pa recetë.

Qëndroni larg diellit

Një hap i lehtë që mund të bëni për të shmangur acarimin e plagëve të shkaktuara nga herpesi, është mbrojtja e tyre nga dielli me një krem mbrojtës.

Kjo pasi dielli mund të bëjë që ato të përhapen më tej.

Përdorni akull ose balsam për buzët

Akulli dhe balsami i buzëve mund të qetësojnë lëkurën tuaj, prandaj ekspertët rekomandojnë që ju të provoni t’i aplikoni ato.

Dhe nëse as këto hapa nuk duket se po ju ndihmojnë, bisedoni me mjekun tuaj./AgroWeb

Top Channel