Aleatët e NATO-s nënshkruajnë protokollin e pranimit për Finlandën dhe Suedinë

05/07/2022 11:53

30 aleatët e NATO-s nënshkruan një protokoll pranimi për Finlandën dhe Suedinë sot për t’i lejuar ata të bashkohen me aleancën e armatosur bërthamore sapo parlamentet aleate të ratifikojnë vendimin.

Lëvizja, e cila është zgjerimi më i rëndësishëm i aleancës që nga mesi i viteve 1990, do të thotë që Helsinki dhe Stokholmi mund të marrin pjesë në takimet e NATO-s dhe të kenë akses më të madh në inteligjencë.

Megjithatë, ata nuk do të mbrohen nga NATO se një sulm ndaj një aleati është një sulm kundër të gjithëve deri në ratifikimin, që ka të ngjarë të zgjasë deri në një vit.

“Ky është me të vërtetë një moment historik”, tha Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg, së bashku me ministrat e jashtëm të të dy vendeve, sipas Sky News.

“Me 32 kombe rreth tryezës, ne do të jemi edhe më të fortë.”

Në një deklaratë, Ministrja e Jashtme suedeze Ann Linde tha: Faleminderit për mbështetjen tuaj! Tani fillon procesi i ratifikimit nga secili prej aleatëve. Mezi pres të punojmë së bashku për të garantuar sigurinë tonë kolektive.

Edhe pse për dekada me radhë Finlanda e Suedia kishin zgjedhur një politikë neutraliteti, agresioni rus e bindi opinionin publik atje të ndryshonte mendim. Për çdo, anëtarësimi për to nuk është ende fakt i kryer. Presidenti i Turqisë, Recep Tajip Erdogan deklaroi se Finlanda dhe Suedia duhet së pari të mbajnë premtimet e bëra Ankarasë, në të kundërt ratifikimi për pranimin e tyre nuk do t’i dërgohet parlamentit turk. Secili shtet i aleancës ka sfida dhe procedura të ndryshme legjislative që duhet të kalojë dhe mund të duhen edhe disa muaj të tjerë që zyrtarisht këto dy shtete të bëhen anëtare të NATO-s.

Top Channel