Zelensky: Rindërtimi i Ukrainës është një detyrë e përbashkët e botës demokratike

04/07/2022 16:52

Presidenti i Ukrainë Volodymir Zelenksy, është shprehur ditën e sotme se rindërtimi i Ukrainës është një detyrë e përbashkët e botës demokratike, gjatë deklaratës hapëse në “Konferencën e Rimëkëmbjes së Ukrainës” në Lugano, Zvicër.

Gjatë një konferencë dy-ditore që kërkon të përcaktojë një udhërrëfyes për rindërtimin e Ukrainës pas pushtimit rus, Zelensky tha se rindërtimi nuk është projekt lokal apo i një kombi, por i gjithë botës.

“Rindërtimi i Ukrainës nuk është një projekt lokal. Nuk është një projekt i një kombi, por një detyrë e përbashkët e të gjithë botës demokratike, të gjitha vendeve që mund të thonë se janë të civilizuar. Ky rindërtim nënkupton gjithashtu një mundësi për vendet tona, kompanitë tona dhe specialistët tanë për të treguar pse liria është më e fuqishme se çdo tirani”, tha Zelensky në fjalimin virtual.

Presidentja e Komisionit Evropian Ursula Von der Leyen njoftoi të hënën se Bashkimi Evropian ka propozuar ngritjen e një platforme rindërtimi për të ndihmuar qeverinë ukrainase të rindërtojë vendin pas luftës me Rusinë.

“Komisioni Evropian i ka propozuar qeverisë së Ukrainës të krijojë një platformë rindërtimi për të hartuar nevojat për investime, për të koordinuar veprimet, për të kanalizuar burimet dhe, natyrisht, në mbështetje të një axhende reformash ambicioze. Kjo platformë do të jetë vendi për të formuar orientimet strategjike dhe prioritetet për punën tonë të përbashkët” tha Von der Leyen gjatë hapjes. ceremonia e konferencës për rimëkëmbjen e Ukrainës.

Von der Leyen tha gjithashtu se platforma do të “përqendrohet në rindërtimin e të ardhmes, duke lëvizur drejt neutralitetit të klimës, duke përqafuar dekadën dixhitale [dhe] duke ndërtuar një ekonomi të tregut social që nuk lë askënd pas”.

Von der Leyen shtoi se BE-ja tashmë ka mobilizuar 6.2 miliardë euro në mbështetje financiare dhe se “duhet të vijnë më shumë dhe do të vijnë më shumë”.

Kryeministri ukrainas Denys Shmyhal përsëriti nevojën për ndihmë financiare në fjalimin e tij në konferencë, duke thënë se plani i rimëkëmbjes së vendit do të kushtojë rreth 750 miliardë dollarë.

Top Channel