Tik Toku e konfirmon: Punonjësit kanë akses në të dhënat e përdoruesve! Senatorët amerikanë: Përdoren nga qeveria kineze

04/07/2022 21:54

Nëse para pak kohësh shumë mund të kishin dyshime mbi mënyrën se si aplikacioni tik tok i përdor të dhënat e miliona përdoruesve, tani është e konfirmuar se punonjës të kompanisë me bazë në Kinë kanë akses në informacionin personal të përdoruesve amerikanë dhe jo vetëm.

Frika e shumë zyrtarëve në Amerikë që kanë ngritur zërin për këtë çështje duket se është vërtetuar, ata thonë se këto të dhëna mund të shkojnë direkt në qeverinë komuniste të Kinës.

Bloomberg raporton se aplikacioni i videove virale në një letër drejtuar nëntë senatorëve amerikanë, pranoi se disa punonjës të kompanisë kanë qasje në të dhënat e shumë përdoruesve. Senatorët e akuzonin hapur TikTok dhe kompaninë e saj mëmë, ByteDance Ltd., për monitorim të qytetarëve amerikanë.

Senatorët e pyetën tik tok se çfarë roli luajnë këta punonjës në zhvillimin e algoritmit të TikTok dhe nëse ndonjë nga këto informacione është ndarë me qeverinë kineze.

Drejtori i Përgjithshëm i kompanisë mëmë TikTok ByteDance, Shou Zi Cheë, tha në një letër të 30 qershorit se punonjësit me bazë në Kinë që pastrojnë një numër protokollesh të brendshme të sigurisë mund të kenë akses në informacione të caktuara për përdoruesit e TikTok me bazë në SHBA, duke përfshirë videot dhe komentet publike. Por sipas tij asnjë nga këto informacione nuk ndahet me qeverinë kineze dhe i nënshtrohet “kontrollit të fortë të sigurisë kibernetike”.

Por kjo përgjigje i tha tha senatori Marsha Blackburn Bloomberg konfirmon se frika për ndikimin e CCP në kompani ishte e bazuar mirë. “Kompania e drejtuar nga Kina duhet të ishte e pastër që në fillim, por ajo u përpoq të mbulonte punën e saj në fshehtësi. Amerikanët duhet të dinë se nëse janë në TikTok, Kina komuniste ka informacionin e tyre.”

Top Channel