Është shumë e vështirë të gjurmosh sesa grurë ukrainas është vjedhur nga Rusia, por ka shumë prova që shumica e tyre shkon së pari në Krime, shkruan BBC.

“Ata marrin grurë në Krimenë e aneksuar në fillim, e transportojnë atë në portet e Kerç ose Sevastopol, pastaj ngarkojnë grurin ukrainas në anijet ruse dhe shkojnë në ngushticën e Kerçit,” thotë Andrii Klymenko, një ekspert në Institutin për Detin e Zi. Studime Strategjike në Kiev.

“Atje, në ngushticën e Kerçit [midis Krimesë dhe Rusisë], ata transferojnë grurin ukrainas nga anijet e vogla në transportues me shumicë, ku përzihet me grurë nga Rusia”.

Ai shton se më pas gruri eksportohet me certifikata ruse, duke thënë se është drithë ruse. Anijet më pas drejtohen në Siri ose Turqi.

Ministri i Jashtëm turk Mevlut Çavusoglu ka thënë se ata kanë hetuar pretendimetnë lidhje me drithërat ukrainase që dërgohen në Turqi dhe deri më tani nuk janë gjetur asnjë provë.

Top Channel