45 mijë euro një kavanoz me vaj trëndafil! Temperaturat e larta dhe kriza e çmimeve rrisin kostot për produktin e çmuar

26/06/2022 19:55

Biznesi nuk është një fushë me lule për prodhuesit bullgarë të vajit të trëndafilit këto ditë. 

I bërë nga trëndafilat Damask të rritur në Luginën e Trëndafilave, vaji është një përbërës jetik në parfumet e prodhuara nga markat më të mira luksoze në botë.

Por një valë e të nxehtit ka ulur të korrat e këtij viti, dhe rritja globale e çmimeve të energjisë ka rritur kostot për një produkt kaq të çmuar si nafta.

“Vaji i trëndafilit do të jetë dukshëm më i shtrenjtë këtë vit. Të jetë dyfish këtë vit, dy-tre herë janë rritur edhe shpenzimet për karburantet”, thotë Plamen Stankovski.

“Organizata jonë ka ndërmarrë disa hapa në përpjekje për të negociuar një kompensim për çmimet e larta të karburanteve të përdorura në procesin e prodhimit. Në këtë fazë nuk kemi marrë përgjigje nga ministria nëse një financim i tillë do të vihet në dispozicion”.

Kostot e prodhimit për një kilogram vaj trëndafili ishin rreth 6,000 euro në vitin 2021, por ato janë rritur deri në 40 për qind këtë vit. Vetëm çmimi i petaleve u dyfishua që nga viti i kaluar, sipas prodhuesve.

Kjo do të thotë se një kavanoz qelqi 4.5 kilogramësh i mbushur me vaj të trashë, në të verdhë të artë mund të shitet për më shumë se 45,000 euro këtë vit.

Bullgaria është prodhuesi më i madh në botë i vajit të trëndafilit, së bashku me Turqinë.

 

 

Top Channel