Heqja e vetos, Ministria e Jashtme bullgare: Vendimi pasqyron mbështetjen e gjerë të partive në vend për të ardhmen evropiane të 6 vendeve të Ballkanit Perëndimor

25/06/2022 20:23

Ministria e Jashtme e Bullgarisë e cilëson historik vendimin e Asamblesë Kombëtare që Bullgaria ndërmori duke hequr veton ndaj Maqedonisë së Veriut dhe hapur rrugën për në Bashkimin Evropian.

Në deklaratë theksohet se ky vendim pasqyron mbështetjen e gjerë të partive bullgare në parlament për të ardhmen evropiane të të gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor.

Ministria shprehet e gatshme për bashkëpunim me Republikën e Maqedonisë së Veriut, duke theksuar se tashmë është radha e tyre për të përmbushur pikat.

Deklarata e plotë:

Kuvendi i Dyzeteshtatë Popullor i Republikës së Bullgarisë ka marrë një vendim historik për të mbështetur hapjen e rrugës për anëtarësimin e Republikës së Maqedonisë së Veriut në Bashkimin Evropian nën parametra të caktuar. Në këtë kontekst, Asambleja Kombëtare pret që Këshilli i Ministrave të miratojë Kornizën Negociuese dhe Konkluzionet e Këshillit të propozuara zyrtarisht nga Presidenca aktuale franceze, si dhe të nënshkruajë Procesverbalin e Sesionit të Dytë të Komisionit të Përbashkët Ndërqeveritar sipas Artit. 12 të Traktatit për miqësi, fqinjësi të mirë dhe bashkëpunim me Republikën e Maqedonisë së Veriut, për parametrat kryesorë të të cilit është arritur marrëveshje në parim me Shkupin.

Vendimi i Asamblesë Kombëtare Bullgare nuk do të ishte i mundur pa angazhimin e vendosur të Francës, si Presidente e radhës së Këshillit të Bashkimit Evropian dhe shteteve të tjera anëtare të Bashkimit Evropian, për stabilitetin dhe prosperitetin e Bashkimit dhe Perëndimit. Ballkani. Qasja e propozuar nga Presidenca synon të gjejë zgjidhje të pranueshme reciprokisht që janë në interes të Bashkimit Evropian dhe Ballkanit Perëndimor, duke përfshirë edhe  agresionin ushtarak rus në Ukrainë. Çelësi i vendimit ishin përpjekjet e vazhdueshme të institucioneve bullgare ndër vite dhe veçanërisht në muajt e fundit – përpjekje që kanë parasysh në radhë të parë interesin kombëtar, por edhe vlerat dhe prioritetet evropiane.

Parametrat e Vendimit të Parlamentit bullgar janë të bazuara në propozimin e Presidencës franceze dhe nuk vendosin kushte përtej atyre të diskutuara tashmë në diskutimet në Bashkimin Evropian dhe në rrjedhën e negociatave bilaterale me Republikën e Maqedonisë së Veriut.

Ky vendim pasqyron mbështetjen e gjerë të partive të përfaqësuara në parlament në Asamblenë Kombëtare të Republikës së Bullgarisë për të ardhmen evropiane të të gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor.

Jemi të gatshëm të vazhdojmë me nënshkrimin e Protokollit sipas nenit 12 të Traktatit për miqësi, fqinjësi të mirë dhe bashkëpunim me Republikën e Maqedonisë së Veriut. Është radha e faktorëve përgjegjës në vendin tonë fqinj që të tregojnë jo me fjalë por me veprime përkushtimin dhe dëshirën e tyre për të ardhmen evropiane të tyre dhe të rajonit. Nga kjo varet shpejtësia me të cilën Republika e Maqedonisë së Veriut do t’i afrohet anëtarësimit në Bashkimin Evropian dhe nuk do të vonohet nëse vendi i përmbush zotimet e veta për vlerat evropiane dhe marrëdhëniet e mira fqinjësore.

 

Top Channel