“Jeni një turp”, Bullgaria i përgjigjet Edi Ramës: Presim që kryeministri të rregullojë komunikimin! Kemi një të ardhme me Shqipërinë, politikanët ikin…

24/06/2022 10:39

Retorika e ashpër e kryeministrit Edi Rama në Bruksel të enjten, ka hasur në kundërshti të fortë nga qeveria bullgare.

Është ministria e punëve të jashtme bullgare e cila përmes një reagimi fillimisht kujton se “Bullgaria ka qenë gjithmonë mes vendeve anëtare të BE-së që ka mbështetur identitetin Europian të popullit shqiptarë”.

“Kjo çështja e Bullgarisë është një turp” deklaroi kryeministri.

Pikërisht për këtë qëndrim ministria e punëve të jashtme bullgare thotë: “Nuk është hera e parë që ne dëgjojmë ofendime të rënda nga kreu qeverisë. Të tilla deklarime përmes një gjuhe të ulët, nuk duhet të justifikohet në vazhdimësi pasi nuk përmbajnë etikën e komunikimit europian”.

Ne, thuhet në vijim të deklaratës presim nga Kryeministri Shqipërisë ta konsiderojë mënyrën e gjuhës së  shprehur,  si një politikat i një vendi kandidat për në BE.

Qëndrimi fshikullues ndaj Ramës nuk mbaron me kaq.

Ministria e punëve të jashtme bullgare i jep kreut të qeverisë shqiptare një leksion se si duhet të shprehet.

“Në këto kushte, më shumë se çdo gjë tjetër, merr rëndësi dhe ne insistojmë për këtë,  në kontrollin që duhet të ketë në tonin e komunikimit. Ne kemi një të ardhme të përbashkët me të ardhmen me Shqipërinë. Politikanët një ditë mund të largohen. Kombet mbeten aty. Njerëzit tanë, kanë interesa të përbashkëta dhe nuk duhet të futen në vorbullën e të keq logjikuarit prej politikanëve.

Dhe të fund të deklaratës bullgare theksohet se “ është e papranueshme që marrëdhëniet mes dy vendeve të mbahen peng,  nga qëndrimet e jashtëzakonshme të kryeministrit aktual shqiptarë”.

Deklarata e Ministrisë së Jashtme bullgare

Bullgaria ka qenë gjithmonë ndër ato shtete anëtare të BE-së që mbështesin identitetin evropian të popullit shqiptar. U ngritëm për perspektivën europiane të Shqipërisë dhe fillimin e negociatave të anëtarësimit në BE atëherë kur ishte shumë më e vështirë se sot. Gjatë viteve, nuk ka pasur shumë zëra të tjerë me ne në këtë kauzë. Ne ende qëndrojmë për të sot, pavarësisht gjithçkaje, për hir të një të ardhmeje të përbashkët evropiane.

Si përgjigje, jo për herë të parë, kemi dëgjuar kualifikime të rënda të pa sfiduara, fyese nga një kryetar qeverie. Bile hedhjet në një regjistër kaq të ulët gjuhësor nuk mund të justifikohen më nga karakteristikat e karakterit dhe mungesa e aftësive komunikuese evropiane. Presim që kryeministri shqiptar të marrë parasysh mjetet e tij shprehëse në një gjuhë që i përshtatet një politikani nga një vend kandidat për anëtarësim në BE.

Në këtë nivel, më shumë se çdo gjë tjetër, ne insistojmë të ruajmë një ton të mirë komunikimi. Në këtë nivel, gjithmonë është dëshmuar nga ana jonë i gjithë respekti që kërkon pozita përgjegjëse dhe niveli i marrëdhënieve ndërshtetërore. Kemi një të ardhme të përbashkët përpara me Shqipërinë. Politikanët po ikin. Kombet po qëndrojnë. Popujt tanë kanë një interes të përbashkët që nuk duhet të pengohet nga gjykimi i keq i një politikani. Është e papranueshme që marrëdhëniet mes vendeve të mbahen peng i ekscentricitetit të kryeministrit aktual shqiptar.

Top Channel