Ambasadorja e SHBA në Tiranë, Yuri Kim mori pjesë në nënshkrimin e marrëveshjes mes Universitetit Bujqësor të Tiranës dhe Universitetit të Miçiganit këtë të premte.

Gjatë fjalës së saj, Kim shprehu falenderim për qeverinë Shqiptare, e cila priti refugjatët nga Afganistani. Ajo shtoi se kjo marrëveshje është një hap i rëndësishëm për studentët afganë të cilët janë strehuar në Shqipëri.

Kim: Sot festojmë lidhjen e veçantë të shqiptarëve, amerikanëve dhe afganëve dhe rritjen e dhe fuqizimin e njeri-tjetrit. Shqipëria dhe SHBA kanë punuar së bashku për të rritur arsimin. Të gjithë kemi parë të tmerruar dhënën që shpërtheu në Afganistan, ndaj shumë u detyruan të iknin nga vendi i tyre. Shqipëria udhëhoqi botën duke hapur dyert e shtëpisë për të strehuar sa më shumë afganë. Nuk do e harrojë kurrë mikpritjen dhe humanizmi që ka treguar Shqipëria. Ky është një vlerësim për të gjithë popullin shqiptar, është merita e tyre. Kjo nuk u bë për shkak të politikave apo llogarive, por për shkak të karakterit shqiptar, kjo është ajo që jeni ju. Duhet t’iu ndjekim me admirim. Shqipëria dënoi globalish agresionin rus nga Ukrainës. Qeveria e SHBA, Shqipërisë, Universiteti i Miçigan dhe UBT jemi këtu sot që ata që kanë ardhur nga Afganistani të vazhdojnë studimet e tyre në SHBA njësoi sikur të ishin në SHBA. Ky është një program materi që do të bëhet . Ne festojë jo vetëm suksesin e studiuesve, por edhe një partneritet të ri mes dy universiteteve. Ky partneritet do të ndërtojë ura për pedagogëve, nxënësve, do të bëhen shkëmbim njohurish. Zyrtarisht SHBA dhe Shqipëria vendosën lidhje diplomatike 100 vite më parë, por gjithmonë kemi qëndruar pranë njeri-tjetrit.

Universiteti Bujqësor i Tiranës ka nënshkruar një marrëveshje me universitetin e Miçiganit për programin e studimeve Master, për studentët afganë që ndodhen aktualisht në vendin tonë dhe që vazhdojnë studimet.

Top Channel