Çmimi i karburantit mund të bjerë në nivele rekord për shkak të karburantit me shumicë dhe lehtësimit global të shpërndarjes së naftës, raportojnë mediat britanike.

Në Mbretërinë e Bashkuar, çmimi mesatar për një litër benzinë ​​arriti në 1,63 paund të dielën, pasi u rrit mbi 1,60 paund për herë të parë javën e kaluar.

Nafta arriti mbi 1.73 paund për litër, por thuhet se çmimet do të stabilizohen. E kundërta ndodh vetëm nëse çmimet globale të naftës rriten përsëri.

Por deputetëve britanikë iu tha se kjo ishte “qetësia përpara stuhisë” duke iu referuar faktit se mund të ketë sërish rritje të çmimeve.

Nathan Piper, kreu i kërkimit të naftës dhe gazit në kompaninë e shërbimeve financiare Investec, tha se konsumatorët “duhet të përgatiten për rritjen e vazhdueshme të çmimeve të karburantit”.

Pushtimi rus në Ukrainë shkaktoi rritje të kostove të naftës në mbarë botën.

“Nëse Rusisë i imponohen veprime më të rrepta dhe 5 milionë fuçi në ditë hiqen vërtet nga tregu, atëherë çmimet e naftës nuk do të ishin të larta”, tha Piper.

Ai shpjegoi se Britania e Madhe kishte mjaftueshëm benzinë, por importon një pjesë të madhe të naftës.

Dy të tretat e konsumatorëve në Mbretërinë e Bashkuar përdorin naftë ndaj mund të ketë edhe rritje të çmimit.

Top Channel