IAEA: Centrali bërthamor Zaporizhzhia funksionon nën urdhrat rusë

06/03/2022 19:41

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike (IAEA) tha se centrali bërthamor i Zaporizhzhia, funksionon nën urdhrat e Rusisë.

Sipas tij, Ukraina e ka informuar se stafi i rregullt është ende duke operuar centralin, por ata janë nën urdhrat e komandantit të forcave ruse atje.

Përpos kësaj, rregullatori bërthmor i vendit ka njoftuar se ishte në gjendje të konfirmonte se nivelet e rrezatimit atje mbeten normale. Gjithashtu, ai ka njoftuar se ka hasur probleme të mëdha në arritjen e stafit në central, i cili u kap nga forcat ruse të premten.

Ukraina i ka thënë gjithashtu IAEA se ushtria ruse në vend ka fikur disa rrjete celulare dhe internetin, duke e bërë komunikimin shumë sfidues.

Drejtori i Përgjithshëm i Agjencisë Ndërkombëtare për Energjinë Atomike (IAEA), Rafael Grossi, thotë se është jashtëzakonisht i shqetësuar nga kjo gjendje. 

Ai thotw se kjo bie ndesh me një nga shtatë shtyllat e domosdoshme të sigurisë dhe sigurisë bërthamore. Sipas tij, stafi operativ duhet të jetë në gjendje të përmbushë detyrat e tij të sigurisë dhe të ketë aftësinë për të marrë vendime pa presione të panevojshme.

Top Channel