Kryeministri hungarez Viktor Orban përsëriti se vendi i tij është i gatshëm të presë bisedimet mes Rusisë dhe Ukrainës.

Duke folur për BBC në kufirin Hungari-Ukrainë, Orban tha se përgjegjësia për përfundimin e luftës qëndron, por më shumë nga pala ruse.

Në të kaluarën, Orban ka pasur marrëdhënie të ngushta me presidentin Putin, me 11 takime në 12 vitet e fundit, më e fundit një muaj më parë në Moskë.

Në të njëjtën kohë, qeveria e tij ka pasur marrëdhënie të tensionuara me Ukrainën, për shkak të një ligji për gjuhën, ku qeveria tha se diskriminon pakicën e madhe hungareze në Ukrainë.

Këtë mëngjes, ndërsa ai vizitoi një qendër pritjeje refugjatësh në Beregsurany në kufirin Hungari-Ukrainë , u pyet se cili është mesazhi i tij për Presidentin Zelenszky të Ukrainës dhe Presidentin Putin të Rusisë.

“Unë nuk kam një mesazh për askënd. Unë kam një mesazh vetëm për ata refugjatë që janë këtu,” u përgjigj Orban.

“Hungaria është një mik i mirë i Ukrainës dhe popullit ukrainas, nëse ata kanë nevojë për ndonjë ndihmë këtu, ata mund të mbështeten tek ne. Nuk mendoj se liderët kanë nevojë për ndonjë mesazh dhe këshillë nga ana ime. Ata janë djem të mëdhenj dhe e dinë më mirë se unë çfarë duhet bërë. Ajo që është dëshira hungareze, nuk është një këshillë, jo një mesazh. Vetëm një urim nga zemra. Paqe, të lutem, paqe”, tha Orban.

Qeveria hungareze ka ofruar Budapestin si një vend për bisedimet e ardhshme të paqes midis Rusisë dhe Ukrainës, si një alternativë ndaj bisedimeve relativisht të ulëta që janë zhvilluar tashmë në kryeqytetin Bjellorus, Minsk.

“Lufta mund të ndalet vetëm me negociata, bisedime paqeje dhe armëpushim”, tha Orban.

Top Channel