“Duhet dobësim i ekonomisë Ruse”/ PE kufizime në gjithë BE-në për importet e naftës dhe gazit rus

01/03/2022 11:42
Parlamenti Europian

Parlamenti Evropian do të kërkojë kufizime për vendet BE-së për importet e naftës dhe gazit rus në bllok, pasi kërkon sanksione edhe më të ashpra që synojnë ‘dobësimin strategjik’ të ekonomisë së Rusisë dhe aftësisë për të zhvilluar luftë.

Kërkesa do të votohet pas një fjalimi drejtuar eurodeputetëve nga presidenti i Ukrainës Volodymyr Zelenskiy, i cili pritet t’i drejtohet asamblesë në Bruksel përmes lidhjes direkte.

Eurodeputetët po argumentojnë për sanksione më të rënda si përgjigje ndaj sulmeve ruse në zonat dhe infrastrukturën civile.

Në një rezolutë që ka të ngjarë të miratohet të mërkurën, eurodeputetët i bëjnë gjithashtu thirrje BE-së që të mbyllë portet për anijet ruse dhe të refuzojë hyrjen në anijet që synojnë Rusinë, me përjashtim të atyre që transportojnë furnizime jetike humanitare. Ai gjithashtu propozon masa për të kufizuar importin e mallrave më të rëndësishme të eksportit rus, duke përfshirë naftën dhe gazin, megjithëse nuk kërkon ndalim.

Eurodeputetët gjithashtu duan që të gjitha sanksionet e propozuara nga Rusia të pasqyrohen për Bjellorusinë, e cila ka qenë një pikënisje për sulmin rus.

Pasi qeveria e Ukrainës paraqiti një kërkesë për anëtarësim në BE të hënën , rezoluta u bën thirrje institucioneve të BE-së që të “punojnë drejt dhënies së statusit të kandidatit në BE Ukrainës si pjesë e një procesi “të bazuar në merita“, duke vazhduar integrimin e Ukrainës në tregun e përbashkët të BE-së.

Top Channel