Pas një ndërprerje prej dy orësh Gjykata Kushtetuese rinisi seancën për çështjen e shkarkimit nga detyra të Presidentit të Republikës së Shqipërisë, Ilir Meta.

Më herët Gjykata i caktoi dy orë kohë Kuvendit të Shqipërisë që t’u përgjigjet 30 pyetjeve të trupës gjykuese në lidhje me shkarkimin e presidentit Ilir Meta.

Kjo ndërprerje e seancës erdhi me kërkesë të mazhorancës.

Nga ana tjetër përfaqësuesi ligjor i Presidentit Bledar Dervishaj ka kërkuar që seanca të shtyhet për një ditë tjetër.

Por Gjykata vendosi që të shtyhet vetëm dy orë, duke rrëzuar kërkesën e Presidencës për shtyrjen me një ditë.

Gjatë kësaj dite ka nisur seanca për shkarkimin e Metës, ku asnjë gjyqtar i Gjykatës Kushtetuese nuk është tërhequr nga gjykimi.

Përfaqësuesit ligjor të presidentit Ilir Meta kërkuan ditën e sotme përjashtimin e trupës që po shqyrton shkarkimin e tij në Gjykatën Kushtetuese, me argumentin se nuk mund të jenë të paanshëm.

Sipas përfaqësuesit ligjor të presidentit, Bledar Dervishaj, tre anëtarë të Gjykatës Kushtetuese: Vitore Tusha, Përparim Kalo dhe Fiona Papajorgji, duhet të japin dorëheqjen nga shqyrtimi i kësaj çështjeje pasi kanë konflikt interesi.

Dervishaj tha se kryetarja e gjykatës Kushtetuese është në detyrë 5 vite përtej mandatit të saj, ndërkohë që gjyqtari Përparimin Kalo relator është caktuar pa short që është në shkelje të kushtetutës.

Anëtarja e Gjykatës Kushtetuese nuk mund të qëndrojë kaq shumë përtej mandatit, pasi krijon një situatë të palogjikshme dhe konsumon gjysmën e mandatit të anëtarit tjetër”, tha përfaqësuesi ligjor i Metës.

Në këto kushte sipas Dervishajt, kjo trupë nuk mund të gjykojë me paanshmëri këtë çështje.

“Presidenti ka humbur gjithë besimin në këtë trupë gjyqësore”, tha Dervishaj.

Nga ana tjetër, përfaqësuesja e mazhorancës, Klotilda Bushka i kërkoi trupës gjykuese ta rrëzojë kërkesën për përjashtimin e kësaj trupe nga shqyrtimi i çështjes, duke e cilësuar analizën e përfaqësuesit ligjor të Metës hipotetike.

Gjykata vendosi të tërhiqej për ta shqyrtuar kërkesën e Presidentit, të cilën vetëm pas disa minutash vendosi ta hedhë poshtë me argumentin se një kërkesë e tillë nuk është e bazuar në Kushtetutë.

Presidenti i Republikës refuzoi të jetë i pranishëm në seancë dhe përfaqësohet nga avokatët Kaltrina Treska dhe Bledar Dervishaj.

Në qershor të vitit te kaluar, 104 deputetë votuan pro shkarkimit të Presidentit Meta. Mazhoranca socialiste e fajëson atë për deklarata publike para dhe gjatë fushatës për zgjedhjet parlamentare, të cilat sipas socialisteve kanë shkelur Kushtetutën.

Votimi u bazua në gjetjet e raportit të hartuar nga komision hetimor i ngritur për të hetuar qëndrimin e Presidentit Meta para dhe gjatë fushatës elektorale të zgjedhjeve parlamentare 2021.

Meta e ka konsideruar të paligjshëm vendimin për shkarkimin e tij. Por përmes një postimi në faqen e vet në Facebook mëngjesin e sotëm, kreu i shtetit lajmëroi se avokatët e tij do të paraqiten në seancën e Gjykatës Kushtetuese ku pritet të shqyrtohet kërkesa e parlamentit.

Top Channel