Mbi 110.000 jetë do të shpëtonin nëse të rriturit do bënin 10 minuta më shumë aktivitet fizik

28/01/2022 02:20

Më shumë se 110.000 vdekje në SHBA mund të parandalohen çdo vit nëse të rriturit mbi 40 vjeç shtojnë 10 minuta aktivitet fizik të moderuar deri në energjik në rutinën e tyre të zakonshme, sipas një studimi të botuar këtë javë në Journal of the American Medical Association.

Një rritje prej 20 deri në 30 minuta mund të çojë në shpëtimin e jetëve edhe më shumë, sipas studimit, raporton CNN.

“Ne e dimë se stërvitja është e mirë për ne. Ky studim ofron dëshmi shtesë të përfitimeve në nivel popullsie: nëse të gjithë të rriturit mbi 40-vjeç do të ushtronin vetëm pak më shumë çdo ditë, një numër i madh vdekjesh mund të parandaloheshin çdo vit”, tha Pedro Saint-Maurice, autori kryesor dhe epidemiologu i studimit pranë Institutit Kombëtar të Kancerit.

Studimi përdori të dhëna përshpejtuese nga Anketa Kombëtare e Shëndetit dhe Ushqimit të pjesëmarrësve të moshës mbi 6-vjeç midis 2003 dhe 2006. Studiuesit më pas shikuan nivelet e aktivitetit të gati 5.000 pjesëmarrësve të moshës 40 deri në 85-vjeç dhe gjurmuan shkallët e vdekshmërisë deri në fund të vitit 2015.

Metoda e përdorur për të kryer studimin ishte rigoroze, tha Peter Katzmarzyk, profesor i obezitetit pediatrik dhe ndihmës drejtor ekzekutiv i shkencës së popullsisë dhe shëndetit publik në Qendrën e Universitetit Shtetëror të Penningtonit për Kërkime Biomjekësore në Luiziana.

“Megjithëse numri i vdekjeve të parandaluara është një vlerësim, është “qasja e duhur pasi do të ishte pothuajse e pamundur të kryhet një studim i vërtetë mbi njerëzit për të manipuluar nivelet e aktivitetit njerëzor dhe për të parë rezultatet afatgjata si vdekja,” tha Katzmarzyk, i cili nuk ishte përfshirë në studim.

“Ne kemi raportuar më parë se edhe pak stërvitje mund të çojë në përfitime shëndetësore”, tha Saint-Maurice, duke shtuar se “ky studim nuk fokusohet në përfitimet për individët, por në nivelin e popullsisë”. Ai gjithashtu vuri në dukje se shteti mund të bëhet më i shëndetshëm duke i inkurajuar njerëzit të kryejnë 10 minuta aktivitet shtesë çdo ditë ose më shumë.

Top Channel