Kufiri mes të ftohurës dhe bronshitit është i hollë sa një fije peri, thonë mjekët. Sipas tyre, një kollë e thjeshtë mund të transformohet në një problem më të rëndë me mushkëritë, nëse pacienti nuk tregohet i vëmendshëm ndaj simptomave.

Kolla është një nga simptomat më dominuese të të ftohurës. Sipas të dhënave kolla është një instrument i vënë në punë nga imuniteti për të eliminuar sekrecionet e tepërta të mbushura me toksina dhe baktere. Por nëse kolla vazhdon edhe pasi e ftohura është larguar, atëherë duhet të shkoni menjëherë tek mjeku.

4 Shenjat Treguese Që E Ftohura Ka Kaluar Në Bronshit
Një njeri i vëmendshëm mund ta kuptojë nëse e ftohura ka kaluar në bronshit në rastet kur:
Kolla zgjat më shumë se dy ose tre javë
Ka temperaturë,
Kolla shoqërohet me sekrecione të plota dhe me ngjyrë,
Ka vështirësi në frymëmarrje ose frymëmarrja shoqërohet me fishkëllima.

Çfarë Është Bronshiti Dhe Përse Duhet Marrë Seriozisht
Bronshiti është një sëmundje që shkaktohet nga infeksioni ose irritimi i rrugëve të frymëmarrjes. Ai shoqërohet me vështirësi në frymëmarrje si pasojë e ngushtimit dhe irritimit të këtyre rrugëve. Bronshiti gjithashtu shoqërohet me sekrecione të shumta dhe kollë të fortë. Bronshiti mund të jetë kronik dhe akut dhe trajtimet bëhen në varësi të llojit.

Bronshiti Akut
Sipas të dhënave, bronshiti akut është i përkohshëm dhe shkaktohet nga një virus. Ai nuk shfaqet kur pacienti preket nga një infeksion bakteral. Simptomat e tij janë: kolla me sekrecione pa ngjyrë, temperaturë, plogështi, rrjedhje të hundëve, bllokim të kraharorit, ethe, vështirësi në frymëmarrje. Duke qenë se bronshiti akut shkaktohet nga një virus, atëherë ai nuk trajtohet me antibiotikë.

Bronshiti Kronik
Në rastin e kësaj sëmundjeje, kolla zgjat deri 3 muaj. Rrugët e frymëmarrjes të prekura nga bronshiti kronik janë të irrituara në mënyrë të vazhdueshme dhe mund të shkaktojnë dëmtim të përhershëm të mushkërive. Duhanpirja është një nga shkaqet kryesore të bronshitit akut.

Si Ta Trajtoni Bronshitin Në Kushtet E Shtëpisë
Pini lëngje çdo një deri në dy orë,
Pushoni sa më shumë,
Mos pini duhan,
Përdorni shurupin e shegës ose banane me mjaltë
E fundit por jo nga rëndësia, ndiqni me rigorozitet këshillat e mjekut./AgroWeb

Top Channel