Dokumentet sekrete irlandeze zbulojnë skepticizëm në lidhje me çmontimin e armëve

28/12/2021 10:36

Gazetat shtetërore irlandeze që mbulojnë ndërtimin e marrëveshjes së paqes ‘të së Premtes së Mirë’ sapo kanë publikuar dokumentet përfshijnë periudhën kohore nga 1991 deri në 1998.

Dekomisionimi (të nxjerrit jashtë përdorimit) i armëve paraushtarake dominoi periudhën.

Dymbëdhjetë muaj pas armëpushimit të IRA-s të vitit 1994, bisedimet e të gjitha palëve për të ardhmen e Irlandës së Veriut nuk kishin filluar, gjë që zemëroi Sinn Féin.

Kjo ndodhi pavarësisht sugjerimeve se Presidenti i SHBA Bill Clinton mund të bënte një vizitë historike në fund të nëntorit 1995.

Partitë unioniste dhe një qeveri konservatore e Mbretërisë së Bashkuar e udhëhequr nga John Major po insistonin në atë që quhej “Washington Three” – çmontimi aktual i disa armëve të IRA-s përpara se të lejonte Sinn Féin në bisedime.

Për britanikët do të ishte një gjest provë se lufta kishte mbaruar për sindikalistët skeptikë.

Por republikanët e konsideruan atë si një këmbëngulje për atë që përbënte dorëzim që do të përçante lëvizjen republikane.

Dokumentet shtetërore të publikuara të martën tregojnë skepticizëm në Royal Ulster Constabulary (RUC) dhe Ushtrinë Britanike në lidhje me përfitimet ushtarake të çmontimit.

Ata gjithashtu tregojnë skepticizëm në zemrën e qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar, sipas ish-kongresmenit amerikan Bruce Morrison.

Në korrik 1995 ai i tha Taoiseach (kryeministri irlandez) John Bruton se Michael Ancram, ministri i shtetit në Zyrën e Irlandës së Veriut (NIO), kishte “pranuar se dorëzimi i armëve ishte jorealiste dhe britanikët e dinin këtë” në një takim. me një delegacion irlandez-amerikan.

Top Channel