Këshilli Evropian në progres raportin për negociatat  në vendin tonë shprehet se Shqipëria ka bërë progres duke përmbushur kushtet e vendosura.

KE thekson se Shqipëria ka dhënë rezultate të prekshme dhe të qëndrueshme duke vijuar përkushtimin ndaj reformave të orientuara drejt BE-së.

Edhe pse nën kthetrat e pandemisë së COVID-19, vendi ynë ka treguar përkushtim në plotësimin e kushteve.

Theksohet se janë plotësuar të gjitha kushtet e përcaktuara në mars të vitit 2020 për Konferencën e parë Ndërqeveritare.

“Këshilli ngarkoi Komisionin të raportonte mbi një numër çështjesh që do të trajtoheshin nga Shqipëria para Konferencës së parë Ndërqeveritare mbi negociatat e pranimit.

Në përgjithësi, dhe pavarësisht sfidave të paraqitura nga pandemia COVID-19, Shqipëria ka vazhduar të tregojë përkushtimin e saj ndaj reformave të orientuara drejt BE-së dhe ka dhënë rezultate të prekshme dhe të qëndrueshme. Ajo ka plotësuar të gjitha kushtet e përcaktuara në Konkluzionet e Këshillit të Marsit 2020 për Konferencën e parë Ndërqeveritare”, sipas progres raportit.

Në tetor të vitit 2020 Komisioni miratoi paketën e zgjerimit dhe vlerësoi se kushti që lidhet me funksionimin e Gjykatës Kushtetuese ishte afër përmbushjes, ndërsa të gjitha kushtet e tjera që duheshin plotësuar para mbajtjes së Konferencës së parë Ndërqeveritare, sipas KE-së ishin përmbushur.  Kujtojmë se tashmë, Gjykata Kushtetuese është funksionale.

Në Tetor 2020, Komisioni miratoi paketën e zgjerimit dhe vlerësoi se kushti që lidhet me funksionimin e Gjykatës Kushtetuese ishte afër përmbushjes, ndërsa të gjitha kushtet e tjera që duheshin plotësuar para mbajtjes së Konferencës së parë Ndërqeveritare ishin përmbushur. Gjykata Kushtetuese rifitoi funksionimin në Dhjetor 2020. Ndërkohë, Shqipëria ka vazhduar të plotësojë të gjitha kushtet e tjera dhe ka bërë përparim të mëtejshëm të konsiderueshëm, të qëndrueshëm në adresimin e prioriteteve të tjera të theksuara nga Këshilli.”

Në progres raportin e negociatave nuk u la pa përmendur edhe ndihma që BE dha për vendet e Ballkanit Perëndimor, mes tyre edhe vendi ynë, në përballimin e pandemisë.

“Pandemia e COVID-19 vazhdoi gjatë gjithë periudhës së raportimit. Deri në fillim të tetorit 2021, Shqipëria kishte regjistruar 171,794 raste dhe mbi 2,710 vdekje për shkak të pandemisë COVID-19.
Komisioni ka dhënë 50.6 milionë euro në grante për të përmbushur nevojat më të menjëhershme dhe për të siguruar një përgjigje socio-ekonomike ndaj pandemisë. Komisioni gjithashtu siguroi ndihmë makro-financiare prej 180 milionë eurosh përmes një huaje shumë të favorshme; kësti i parë 90 milionë euro u disbursua në mars të vitit 2021.

Së bashku me dhurimin e pajisjeve mjekësore, shpërndarja e vazhdueshme e vaksinave të financuara nga BE është një shenjë e prekshme e solidaritetit të BE. Shqipëria ka një strategji vaksinimi mbarëkombëtare. Rreth 26% e popullsisë u vaksinua plotësisht deri në fillim të shtatorit.

Ajo mori 143,910 doza Pfizer/BioNTech nga BE midis majit dhe gushtit 2021, lehtësuar nga Austria dhe financuar nga granti EU4Health, dhe Shtetet Anëtare të BE -së dorëzuan 310 , 000 doza deri në fund të shtatorit 2021. Iniciativa e mbështetur nga BE COVAX gjithashtu dërgoi mbi 143,400 doza në Shqipëri në të njëjtën periudhë”, theksohet në progres raport.

Progres raporti vjen pas Samitit të Brdos në Slloveni, ku BE-ja riafirmoi mbështetjen e saj për perspektivën evropiane të vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe mirëpret angazhimin e partnerëve të Ballkanit Perëndimor në perspektivën evropiane.

Nisja e negociatave dhe mbajtja e Konferencës së Parë Ndërqeveritare për Shqipërisë dhe Maqedoninë e Veriut po mbahet peng nga Bullgaria, pasi kjo e fundit vendosi veton ndaj Shkupit.

Marrja e vendimit për Shqipërinë do të jetë bashkë Maqedoninë e Veriut dhe që kjo të realizohet duhet që Shkupi zyrtar dhe Bullgaria të zgjidhin problemet mes tyre.

Albania report advance copy

Top Channel